ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                     25-7-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Κανείς δεν θέλει να εμποδίσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θέλουμε να ψηφίζουν τους δικούς τους υποψήφιους στις δικές τους εκλογικές περιφέρειες

“Η συζήτηση διεξάγεται σε βαρύ κλίμα. Είχαμε τις πυρκαγιές, τώρα έχουμε την πτώση του Καναντέρ και την αγωνία για την τύχη των πιλότων. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, στην δευτερολογία τους ως εισηγητής κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του ν/σ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

   Ο κ. Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για εσπευσμένες, fast track διαδικασίες και συγκυριακή νομοθετική πρωτοβουλία που προέκυψε μετά την έκφραση της πρόθεσης της Πλεύσης Ελευθερίας, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

“Κανείς δεν θέλει να εμποδίσει την ψήφο των Ελλήνων. Όλοι μας και εγώ μιλώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να ψηφίζουν όπως κι εμείς. Η αγωνία μας είναι ότι με πρόσχημα αυτό και με κατάργηση κάθε προϋπόθεσης υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα σημαντικό τμήμα εκλογικού σώματος που θα ψηφίζει με άλλα κριτήρια και με διαφορετική προσέγγιση στα πολύ σοβαρά προβλήματα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα αυξηθεί αυτό το εκλογικό σώμα και θα παρεμβαίνει καθοριστικά στα πολιτκά πράγματα της χώρας”, υπογράμμισε.

Εκανε μάλιστα αναφορά σε επιστημονικό πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων, με βάση και την πάγια νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι ενας πολίτης κάτοικος αλλοδαπής δεν είναι γνώστης των καθημερινών προβλημάτων της χώρας και ότι υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία των κομμάτων και υποψηφίων να παρουσιάσουν τα προεκλογικά προγράμματα τους. Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι όπως προκύπτει από έρευνα της επιστημονικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το επιχείρημα για τη μη χορήγηση ψήφου στους εκτός επικρατείας ή την επιβολή χρονικών περιορισμων είναι ότι κάποιοι κάτοικοι δεν γνωρίζουν επαρκώς την πολιτική πραγματικότητα τους κράτους καταγωγής τους και επιπλέον δεν επηρεάζονται άμεσα από τις πράξεις του νομοθετικού σώματος, επειδή σε ορισμένα κράτη, π΄χ δεν πληρώνουν φόρους εισοδήματος.   

“Όλα αυτά που συζητάμε απασχολούν την διεθνή έννομη ταξη και νομολογία. Γι΄ αυτό πρέπει να τα λύσουμε πολιτικά. Η κυβέρνηση όμως οχυρώνεται πίσω από μια άποψη”, πρόσθεσε.  

   Τέλος για να μην ακούγονται διάφορα περί αντισυνταγματικότητας και ανυπόστατης πρότασης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Ξανθόπουλος επικαλέσεθηκε έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που αποτελεί το πλέον αρμόδιο συνταγματικό γνωμοδοτικό όργανο το οποίο προτείνει δημιουργία εκλογκών περιφερειών αποδήμων ώστε οι απόδημοι να εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους. Αυτή είναι η πεμπτουσία, η βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρόταση του ΣΑΕ που ενσωματώνεται στην πρόταση της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οταν μιλάμε για δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους υποψήφιους με τη δική τους ψήφο, στις δικές τους περιφέρειες βασιζόμαστε στα δύο αυτά καίρια βασικά νομικά και πολιτικά κείμενα γι αυτό επιμένουμε”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.