ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                           15-3-2024

 Θ. Ξανθόπουλος: Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή για την ανακοίνωση-έκκληση των Οινοποιείων της Δράμας προς την κυβέρνηση, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της σημαντικής οινικής και αγροκτηνοτροφικης παραγωγής στην ακριτική περιοχή που απειλούνται σοβαρά από την εγκατάσταση φαραωνικών φωτοβολταϊκών μονάδων

Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος από κοινού με τους αρμόδιους τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιλτ. Ζαμπάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη, κατέθεσαν στη Βουλή Αναφορά την ανακοίνωση των Οινοποιείων της Δράμας με την οποία εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στα επιχειρούμενα σχέδια εγκατάστασης φαραωνικών Φ/Β πάρκων που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στην ευρύτερη αγροτική περιοχή της Π.Ε Δράμας. Πρόκειται για έργα: α. στην Αδριανή Παρανεστίου, 7.000 στρέμματα, συνολικής ισχύος 500 ΜW, για τα οποία εκδόθηκε βεβαίωση παραγωγής από την ΡΑΑΕΥ, β. στο Κατάφυτο Νευροκοπίου, 3.000 στρέμματα, συνολικής ισχύος 145,97ΜW, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης ΑΕΠΟ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γ. στο Νικηφόρο Δράμας 880 στρέμματα, συνολικής ισχύος 58 ΜW, δ. στη Μικρόπολη Δράμας, 664,11 στρέμματα συνολικής ισχύος 64,5 ΜW, ε. στα Κοκκινόγεια Δράμας, συνολικής ισχύος 16,41ΜW,

   Oπως τονίζεται στην ανακοίνωση, “αν τα έργα αυτά υλοποιηθούν, όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οινικών προϊόντων θα πληγούμε, συμπαρασύροντας ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της Δράμας, που βασίζεται στις επιχειρήσεις μας”. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα συγκεκριμένα έργα μεταβάλλουν επί τα χείρω το φυσικό περιβάλλον, προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα ολόκληρων νομών, χωρίς να προηγηθεί καμία κανονική και όχι στα χαρτιά, δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται όπως λένε, “για ολοκληρωτική απαλλοτρίωση και απαξίωση της τοπικής γης που είναι αναγκαία για τον πρωτογενή τομέα, την αμπελουργία και τις επιχειρήσεις μας”.

Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις στη Δράμα απασχολούν περί τους 460 εργαζόμενους και αναπτύχθηκαν χάρις στη γη. Χωρίς διαθέσιμη προς καλλιέργεια γη οδηγούνται σε συρρίκνωση καθώς οι όποιες μεταβολες στο μικροκλίμα και γενικά στο περιβάλλον, βλάπτουν τις αμπελοκαλλιέργειες , τα σταφύλια και το τελικό προϊόν. Αντίθετα σε χώρες της Ευρώπης με ανεπτυγμένο οινικό κλάδο(Γαλλία, Ιταλία), και μόνο η οπτική επαφή Φ/Β σταθμών με αμπελώνες απαγορεύεται, διότι θεωρείται ότι επηρεάζει και καταστρέφει τον οινοτουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρασιά της Δράμας είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης(ΠΓΕ) και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η θέσπιση ζώνης ΠΟΠ(Προσταετυόμενης Ονομασίας Προέλευσης), που θα οδηγήσει σε παγκόσμια αναγνώριση και αναβάθμιση των κρασιών της Δράμας και την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοποιητικού κλάδου στην περιοχή μας.

“Αν συνεχιστεί η σημερινή εξέλιξη και με το δεδομένο ότι δεν έχει νομοθετηθηθεί το χωροταξικό πλαίσιο για την εγκατασταση Φ/Β σταθμών ο αφανισμός του πρωτογενούς τομεά και του αμπελοοινικού κλάδου, στην περιοχή της Δραμας είναι ορατός. Άραγε αυτό επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος”,  τονίζεται στην ανακοίνωση των Οινοποιειών Δράμας, με την οποία απευθύνουν έκκληση στη κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να δίδεται προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και να μην επιτραπεί η εγκατάσταση των επιχειρούμενων Φ/Β σταθμών.

“Η συμβολή των ΑΠΕ στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι αναμφίβολη, αλλά η ανάπτυξη τους πρέπει να γίνεται με συντονισμένο τρόπο και κυρίως ισόρροπα, χωρίς να βλάπτονται ή να καταστρέφονται άλλοι, εξισου ή περισσότεροι σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της εθνικής οικονομίας και κυρίως χωρίς το οικολογικό αποτύπωμά τους να είναι επιβαρυντικό για την ελληνική ύπαιθρο από την οποία ζούν οι ντόπιοι κάτοικοί της εδώ και αιώνες”, καταλήγει η ανακοίνωση των Οινοποιών Δράμας.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να τους ενημερώσουν για τις δικές τους ενέργειες σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν την προστασία και την ανάπτυξη της οινικής παραγωγής και των αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων οι οποίες αποτελούν νευραλγικής σημασίας οικονομικούς παράγοντες για την περιοχή της Δράμας.

Επισυνάπτεται η Αναφορά.