ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7-4-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Κατάθεση ερώτησης για τους Ελληνες παλιννοστούντες μετανάστες που μένουν εκτός εμβολιασμών λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ

Το θέμα των Ελλήνων συνταξιούχων παλιννοστούντων μεταναστών που αν και διαβιούν πλέον στην Ελλάδα, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, γιατί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, δεκάδες Ελληνες μετανάστες που κατοικούν πλέον μόνιμα εδώ, προσπάθησαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω φαρμακείων, αλλά αποκλείσθηκαν από το σύστημα. Στο ερώτημα δε που απηύθυναν και μέσω ΚΕΠ, προς τις ελληνικές αρχές, για το πως θα μπορέσουν να εμβολιασθούν, δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα κάποια απάντηση.

Πρόκειται για Ελληνες που μετανάστευσαν πριν πολλά χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, συνταξιοδοτήθηκαν εκεί και επέστρεψαν πλέον μόνιμα ή διαβιούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί, μεγάλης ηλικίας κατά τεκμήριο και με ευάλωτοι στην υγεία τους, ακριβώς επειδή διατήρησαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στις χώρες που μετανάστευσαν, δεν είναι καταγεγραμμένοι στο ελληνικό σύστημα δημόσιας ασφάλισης, δεν διαθέτουν δηλαδή ΑΜΚΑ και έτσι δεν μπορούν να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, οι ηλικιωμένοι αυτοί άνθρωποι να ταξιδέψουν στις χώρες ασφάλισής τους για να εμβολιασθούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Υγείας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ξεπερασθεί το πρόβλημα και να μπορέσουν τελικά να εμβολιασθούν και οι Ελληνες παλιννοστούντες συνταξιούχοι του εξωτερικού, οι οποίοι λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ, αδυνατούν να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα;

Επισυνάπτεται η ερώτηση