ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                9-12-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Κρεσέντο συντηρητισμού από Χρυσοχοίδη-κυβέρνηση για δικαιώματα πολιτών και σωφρονιστική πολιτική

«Μου έκανε εντύπωση το κρεσέντο συντηρητικής σκέψης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών. Και σκεφτείτε ότι κάποτε δήλωνε σοσιαλιστής, δηλαδή εξ ορισμού άνθρωπος με ευαισθησίες για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα όμως δεν είναι άσπρο-μαύρο όπως υποστηρίζει. Εχει προβλεφθεί η αναλογική εφαρμογή διατάξεων και περιορισμών. Κάθε άλλη αντίληψη, απέχει πάρα πολύ από την φιλελεύθερη προσέγγιση του δικαίου».

Αυτά τόνισε, ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Και συνέχισε: «Ένα υπόγειο αλλά ισχυρό νήμα, συνδέει την αναστολή του Συντάγματος  που βιώσαμε πρόσφατα με τη σύλληψη δικηγόρων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Αλήθεια ασκήθηκε δίωξη σε άλλους συλληφθέντες  ή μόνο στους δικηγόρους;»

Μιλώντας ειδικότερα για την σωφρονιστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρατήρησε, μεταξύ άλλων τα εξής:

– Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργείτε ένα άλλο υπουργείο, με 160 εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και Οργανισμό που δεν διαθέτουν άλλα υπουργεία.

– Παρεμπιπτόντως, η Γενική Γραμματέας, κ. Νικολάου, έκανε τελικά μεταπτυχιακές σπουδές και συνεχίζει να τις έχει στην προμετωπίδα του βιογραφικού της;

– Το rapid test κινέζικης προέλευσης που προμηθεύτηκε με απευθείας ανάθεση, δεν είναι στον εγκεκριμένο κατάλογο του ΠΟΥ. Η κ. Νικολάου προσθέτει διαρκώς και άλλα στοιχεία στο βιογραφικό της

– Ο σωφρονισμός αφορά το πρόσωπο που εκτίει την ποινή. Το να εισάγετε κριτήρια καταδίκης για τη λειτουργία του σωφρονισμού,  είναι αντιδραστικό και αντιεπιστημονικό, δεν προσφέρει τίποτα στη σωφρονιστική πολιτική που οφείλει να ακολουθεί η χώρα.

– Ολοι θεσμοί που ήρθαν στην Επιτροπή, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ενωση  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, τόνισαν ότι η άδεια και οι αγροτικές φυλακές που είναι βαλβίδες εκτόνωσης και ελπίδας για τους κρατούμενους,  πρέπει να μείνουν ως έχουν αν όχι να γίνουν ποιο ευνοϊκές για τους κρατούμενους. Πράττετε όμως εντελώς το αντίθετο. Διεγείρετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Κωφεύετε στην πραγματικότητα.

-Ενδιαφερόμαστε για αποσυμφόρηση των φυλακών ειδικά  σε συνθήκες κορωνοϊού. Στη Δράμα είναι έτοιμη η φυλακή αλλά έχετε απόλυτη ευθύνη γιατί επί ενάμιση χρόνο δεν έχετε κάνει τίποτα. Για να τεθεί σε λειτουργία. Είναι σημαντικό πάντως να λειτουργήσει εξ αρχής στη φυλακή του Νικηφόρου Δράμας και το σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας.

– Δεν μας είπατε τίποτα για τις μεταβατικές διατάξεις σχετικά με όσους βρίσκονται ήδη στις αγροτικές φυλακές.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε:

«Η άδεια και η μεταγωγή στις αγροτικές δεν είναι δωράκι ούτε προνόμιο, αλλά δικαιώματα των κρατουμένων, που ασκούνται κάτω από προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όμως αναπαράγει λογικές πάταξης και συντριβής κάθε αντίστασης. Εντάσσεται στην όλη συντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας».

Δείτε την ομιλία