ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                     11-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος με αφορμή το σκάνδαλο χειραγώγησης  ΜΜΕ στην Αυστρία και την παραίτηση Κουρτς: Ο Ελληνας πολίτης αναρωτιέται-Υπάρχουν δικαστές στο …Βερολίνο;

«Η συγκυρία επιβάλει να μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν στην Αυστρία με την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς, ο οποίος κατηγορείται για χειραγώγηση ΜΜΕ και στημένες δημοσκοπήσεις, με 1 εκ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο. Είναι μελαγχολική η σύγκριση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του για το ν/σ της ταχεία πολιτικής δίκης, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, που είχε αναλάβει χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Και επικαλούμενος τη γνωστή φράση του μυλωνά του Πόστδαμ όταν ο Φρειδερίκος της Πρωσίας απαίτησε να του παραδώσει το μύλο του, τόνισε με νόημα: «Ο ελληνικός λαός σήμερα αναρωτιέται: Υπάρχουν δικαστές στο …Βερολίνο;»

      Μιλώντας στη συνέχεια για το ν/σ τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής παρακολούθησης του ν.4335/2015,  για να δούμε τις παρατηρήσεις της επί της εφαρμογής του ΚΠολΔ.

    Ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης συμβάλει στην έκδοση ορθών αποφάσεων ενώ αναφερόμενος στην εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στη πολιτική δικαιοσύνη: «Είναι ζήτημα κομβικής αντιπαράθεσης. Έχουμε εκφράσει την διαφωνία μας. Ομογενοποιείτε διαφορετικά πράγματα. Το γεγονός ότι  εφαρμόζεται επιτυχώς στο ΣτΕ, δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο επιτυχής και στον Αρειο Πάγο. Δημιουργείτε έναν ένθετο, εμβόλιμο βαθμό δικαιοδοσίας, που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα», είπε.

    «Επίσης, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η διάταξη για την αυτόματη απομείωση του τιμήματος των ακινήτων σε άγονους πλειστηριασμούς. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να ζητήσει δικαστική προστασία ώστε να μην βγαίνει στο σφυρί αυτόματα το σπίτι του», υπογράμμισε.

     Ο κ. Ξανθόπουλος, κάνοντας αναφορά και στις επικείμενες αλλαγές στους ποινικούς Κώδικες, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή, το σύνολο του Κώδικα που επεξεργάστηκε μια επιτροπή κορυφαίων, επιφανών νομικών της χώρας και δεν επιτρέπεται να απαξιώνονται συλλήβδην όσοι συμμετείχαν στην σύνταξή του.  «Θα δώσουμε τη μάχη όταν έρθει στη Βουλή, αλλά μην τολμήσατε να καταθέσετε το 191 ΠΚ  για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως περιγράφεται στο σχέδιο», τόνισε.

Δείτε το βίντεο