ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                       7-4-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Μέτρα στήριξης των εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, στα ΝΠΔΔ και στα ΝΠΙΔ των Δήμων ζητούν με ερώτηση τους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις,   στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου  και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων είτε απασχολούνται με ωρομίσθιες συμβάσεις, είτε με μπλοκάκια, είτε με σύμβαση έργου, ζητούν με ερώτηση τους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Ουσιαστικά οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν χάσει την εργασία τους», επισημαίνεται στην ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του  βουλευτή Αν. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκου, επισημαίνεται ότι στις εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων που έχουν πληγεί από τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού δεν έχουν συμπεριληφθεί οι εν λόγω εργαζόμενοι. Και για αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ερώτηση

Προς

  • Τον Υπουργό Εσωτερικών
  • Τον Υπουργό Εργασίας

Θέμα: «Στον αέρα οι εργαζόμενοι στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις,   στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου  και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων»

Οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, στα Κοινωφελή Προγράμματα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων της xώρας (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Δημοτικά Ωδεία, Μουσικά Σύνολα κ.λ.π.)  εργάζονται είτε με ωρομίσθιες συμβάσεις, είτε με μπλοκάκια, είτε με σύμβαση έργου. Από την ημέρα που η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία των πολιτών κατά της πανδημίας, οι δραστηριότητες των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων είναι οι πρώτες που διεκόπησαν, άρα ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν χάσει την εργασία τους.

Όμως, στις εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας, κου Βρούτση, για την προστασία των εργαζομένων που έχουν πληγεί από τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού δεν έχουν συμπεριληφθεί οι εν λόγω εργαζόμενοι. Ειδικότερα με την υπ’ αριθμόν 14012/246/02.04.2020 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Εργασίας κ. Στρατινάκη εξαιρούνται ρητά όλοι οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες θέσεις. Παράλληλα, όπως γνωρίζουμε, η οικονομική κατάσταση των Δήμων της χώρας δεν επιτρέπει την  εξ ολοκλήρου οικονομική αποζημίωση των εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις  από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

Έχουν τα αρμόδια Υπουργεία την πρόθεση να φροντίσουν είτε να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Εργασίας, είτε να πραγματοποιηθούν άμεσες έκτακτες επιχορηγήσεις προς τους Δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των οικονομικών τους αποζημιώσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος