ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                              4-6-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Μίγμα αυταρχισμού-νεοφιλελευθερισμού η κυβερνητική σωφρονιστική πολιτική: Συρρίκνωση δικαιωμάτων, αδιαφάνεια και «μπίζνες» με ιδιωτικές φυλακές

«Συνολικά η κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό συνοψίζεται σε ένα μίγμα αυταρχισμού-νεοφιλελευθερισμού Από το τρίπτυχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «ασφάλεια- ανθρωπισμός-επανένταξη», φτάσαμε στο «μηδενική ανοχή- καταστολή-φύλαξη», τόνισε στην εισήγησή του κατά την συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το σωφρονιστικό, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε:

«Η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει χωροφυλακίστικη μεταχείριση, αυστηροποίηση των πάντων, περιστολή των αδειών κρατουμένων, συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, παραμέριση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αδρανοποίηση ελέγχων, άγνοια και αδιαφορία για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά για τη χώρα μας».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της εισήγησης:

– Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η υποβάθμιση συλλογικών επιστημονικών οργάνων όπως το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο φυλακών και η εκδίωξη ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών. Παρατηρείται επίσης παράκαμψη συλλογικών οργάνων όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταγωγών και λήψη αποφάσεων από ένα πρόσωπο, τη Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής.

– Ταυτόχρονα παρεισφρέουν νεοφιλελεύθερες εμμονές με αιχμή την ιδιωτικοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος. Οι «μπίζνες» αρχίζουν με  πρώτο βήμα το «πρότζεκτ» του νέου Κορυδαλλού, που σχεδιάζεται εν κρυπτώ, χωρίς ενημέρωση του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση βλέπει και τις φυλακές ως ευκαιρία για κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και διανομή δημόσιου χρήματος. Επιχειρεί την εισαγωγή μοντέλου ιδιωτικών φυλακών, αρχικά με την κατασκευή του «νέου» Κορυδαλλού μέσω «σόου μπουλντόζας» και  στη συνέχεια με τη συντήρηση και λειτουργία των φυλακών. Ηδη έχουν εξαγγελθεί ΣΔΙΤ για το «νέο» Κορυδαλλό και τη Χαλκίδα. Όμως πρόκειται για αντισυνταγματική πολιτική  γιατί  η σωφρονιστική πολιτική ανήκει κρατική πολιτική που ανήκει στο στενό πυρήνα του κράτους. –  Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις φυλακές ως «επιχειρήσεις» και όχι μέσο υλοποίησης της Δικαιοσύνης. Εξαντλεί τις νέες υποδομές στη μακέτα του «νέου» Κορυδαλλού, κρυφά από το κοινοβούλιο, χωρίς διαφάνεια. Κρύβει το πόρισμα της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση γιατί είναι δήθεν κρατικό μυστικό. Όμως οργανώνει σόoυ μπουλντόζας με το δήθεν μυστικό, παρακάμπτει τη δημόσια  ΚΤΥΠ ΑΕ και εξαιρεί την κατασκευή από τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

-Μετατρέψατε την Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής σε «υπουργείο Φυλακών» με «υπουργό» την κ. Νικολάου, η οποία έχει 150 υπαλλήλους, δική της οικονομική και τεχνική υπηρεσία.

– Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του σωφρονιστικού από το υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετέτρεψε τον σωφρονισμό από θέμα δικαιοσύνης σε θέμα ασφάλειας. Εκτός από την Ουγγαρία του Ορμπαν και την Ισπανία, πριν Καταλονίας, σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο σωφρονισμός ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης

– Υπάρχει 111% πληρότητα στις φυλακές της χώρας ενώ, στις κλειστές φυλακές φτάνει στο 130% ενώ σε μερικές υπερβαίνει και το 150%. Αντίθετα στις 4 αγροτικές φυλακές η πληρότητα φτάνει μόλις το 66% και θα γίνουν λιγότεροι με το νέο νόμο της κυβέρνησης που αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις μεταγωγής.

– Η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέες φυλακές παντού, αλλά χωρίς σχεδιασμό και χωροταξικό σχέδιο πρόκειται για «πυροτέχνημα».

– Παρωδία εγκαινίων έγινε και στις νέες φυλακές Δράμας, χωρίς να ξεκινά η λειτουργία τους.

Δείτε εδώ την ομιλία