ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                        25-10-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Μούχλα, συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση αποπνέει ο σωφρονιστικός κώδικας της κυβέρνησης ΝΔ-Δύσκολα θα αποφύγουμε δημόσια δήλωση καταδίκης από το Συμβούλιο της Ευρώπης

    «Η συζήτηση για το νέο σωφρονιστικό κώδικα γίνεται υπό την σκιά της αποδοκιμασίας της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης(CPT), Aν υπάρξει δημόσια δήλωση καταδίκης, που είναι πιθανό, η χώρα θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες που καταβάλλετε με το επίμαχο ν/σ, είναι πολύ κατώτερες και δυσανάλογες τόσο με τις επισημάνσεις της CPT όσο και με τις ανάγκες του σωφρονιστικού συστήματος». Αυτά τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

    «Ο ρόλος της ποινής είναι πρωτίστως διαπαιδαγωγικός και ο ρόλος των σωφρονιστικών συστημάτων είναι να συμβάλουν στην επανένταξη των κρατουμένων  στη κοινωνία. Λογικές τιμωρίας και εκδίκησης δεν έχουν καμία σχέση με το σωφρονισμό. Άλλωστε όπως λένε οι ειδικοί, στη φυλακή μπήκες γιατί τιμωρήθηκες και όχι για να τιμωρηθείς. Η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ όμως σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα απαντά με αυστηροποίηση. Το έγκλημα έχει κοινωνικές αφετηρίες. Αν δεν παρέμβουμε εκεί, ελάχιστα μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.

       «Γνωρίζω ως δικηγόρος τα χρόνια προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος», συνέχισε ο κ. Ξανθόπουλος. «Δυστυχώς το ν/σ κάνει μικρά δειλά βήματα, όμως η συνολική προσέγγιση του μυρίζει μούχλα, συντηρητισμό και κοιτάζει προς τα πίσω», σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά:

–      Οι φυλακές αυξημένης ασφάλειας, με βάση το αδίκημα, δημιουργούν κρατούμενους δύο ταχυτήτων

–    Γίνεται πιο δύσκολη η χορήγηση και των κανονικών και των εκπαιδευτικών αδειών. Ωστόσο οι άδειες είναι δικαίωμα των κρατουμένων και αποτελούν βαλβίδα εκτόνωσης και κίνητρο επανένταξης.

–     Καταργείται ουσιαστικά η εναλλακτική έκτιση των ποινών, τόσο όσον αφορά την κοινωφελή εργασία όσο και το βραχιολάκι, αφού μόνο πέντε είναι οι κρατούμενοι που το φορούν.

–      Παραμένουν και ενισχύονται τα προσκόμματα πρόσβασης στις αγροτικές φυλακές, όπου υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα κενά, όταν στις υπόλοιπες φυλακές υπάρχει υπερπληθυσμός.

   «Η ιδεολογία της φυλακής που στηρίζεται στο δόγμα «νόμος και τάξη», καταλήγει στο τυφλό δεσποτισμό των μεν και στην τυφλή βία των δε. Αλλάξτε το γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

   Η ομιλία εδώ