ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                    21/2/2020

Θ. Ξανθόπουλος: Να τηρηθεί η νομιμότητα. Με τη στάση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να γίνει διάτρητος ο θεσμός της προστασίας μαρτύρων

«Αυτό που ζητάμε ως ΣΥΡΙΖΑ είναι να τηρηθεί απολύτως η νομιμότητα. Παρακολουθούμε μια σειρά ενεργειών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που κινούνται εκτός θεσμικού πλαισίου. Με τη στάση τους κινδυνεύει να γίνει διάτρητος ο θεσμός της προστασίας μαρτύρων στη χώρα μας”, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Παρεμβάσεις’ του Blue Sky με τον Γ. Παπαδόπουλο, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Στη Ελλάδα υπάρχει ήδη ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αν αυτή η προστασία καταργηθεί στη πράξη, δεν θα υπάρξει κανείς άλλος να καταθέσει ως μάρτυρας σε παρόμοιες υποθέσεις», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: Η αποκάλυψη της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών των προστατευόμενων μαρτύρων που επιδιώκει η πλειοψηφία της Επιτροπής, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και φόβο στους προστατευόμενους μάρτυρες στην κύρια υπόθεση του σκανδάλου Novartis”.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι καταργείται η 13η σύνταξη για πάνω από 1.5 εκατομμύριο συνταξιούχους καθώς και το γεγονός ότι στο προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται 200 εκ. ευρώ λιγότερα για τις συντάξεις.

Υποστήριξε επίσης ότι με την επαναφορά των κατηγοριών στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβαρύνονται τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ενώ αντιθέτως ευνοούνται τα υψηλά, τα οποία μπορούν να επιλέξουν την κατώτερη κατηγορία εισφορών και να στρέψουν τα υπόλοιπα χρήματα τους σε άλλα προϊόντα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αποδυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Μπορείτε να δείτε τις παρεμβάσεις του κ. Ξανθόπουλου από 22’.15’’, 30’.50’’, 36’.00’, 50’.40’’ και 1.27’.10’’ εδώ: