ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                        28-3-2020

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται- Να μην πληρώσει ο κόσμος της εργασίας τις συνέπειες της νέας κρίσης

Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται αρμαγεδώνας, αναδιατάσσει το παγκόσμιο σκηνικό. Με τη κοινή και υπεύθυνη στάση όλων μας αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα της όμως στην οικονομία θα είναι δραματικά και μάλιστα μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια. Εδώ λοιπόν γίνονται ξανά καθαρές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Και το θεμελιώδες ερώτημα είναι και πάλι ένα: Ποιος θα πληρώσει αυτή τη κρίση;¨, τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και την εκπομπή Παρεμβάσεις με τον Γ. Παπαδόπουλο.

«Δες τε τι γίνεται στο τομέα της εργασίας. Θα μειωθούν κατά 50% οι αποδοχές των εργαζομένων; Θα απολύονται με sms οι εργαζόμενοι; ‘Η θα υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα ενεργοποιήσει την παραγωγική διαδικασία και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Αυτό είναι το δίλημμα που μπαίνει στη κοινωνία.  Βεβαίως το πρόβλημα είναι υγειονομικό τώρα, αλλά βλέπετε τι γίνεται. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»,  υπογράμμισε ο βουλευτής. Και συμπλήρωσε:

«Από την άλλη,  η κυβέρνηση πριμοδοτεί με 11 εκ. ευρώ την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού αν και υπάρχει υποχρέωση των ΜΜΕ για δωρεάν μετάδοση μηνυμάτων κοινωνικού χαρακτήρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι κατά της λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά έχει προτείνει μέτρα ενίσχυσής τους, καθώς έχουν ελαστικοποιηθεί τα όρια των πρωτογενών πλεονασμάτων από την ΕΕ και υπάρχει ένα τεράστιο «μαξιλάρι» 37 δις ευρώ που δημιουργήσαμε και η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει.

«Όμως οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση κινείται με ιδεολογικά κριτήρια. Η πολιτική κρίνεται τελικά από τα συμφέροντα που  εξυπηρετεί. Η 15νθημερη εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δείχνουν και πάλι ότι ο κόσμος της εργασίας θα πληρώσεις τις συνέπειες της κρίσης», σημείωσε.

«Η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα. Εμείς ως Αριστερά βλέπουμε την επόμενη μέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι ο ιός θα νικηθεί αλλά παλεύουμε να μην αφήσει πίσω του κοινωνικά αποκαϊδια, να μην καταργηθούν κεκτημένα δικαιώματα», τόνισε.  

Οσον αφορά την διάλυση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές αρχές στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι πρόκειται για μία υποχώρηση του Ερντογάν που οφείλεται και στην πανδημία ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες ώστε να μην μεταφερθεί από την Τουρκία ανάλογη κρίση σε άλλα σημεία των συνόρων μας.

Δείτε εδώ την τηλεοπτική παρέμβαση του βουλευτή από το 1.24.40