ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                         21-4-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια πρακτική απαξίωσης απέναντι στις δικαστικές ενώσεις-Σχεδιάζει εν κρυπτώ αλλαγές στον Κώδικα Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών-Επίθεση και στον Πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων-Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας επιβεβαίωσε στη Βουλή την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια πρακτική της θεσμικής απαξίωσης απέναντι στις δικαστικές ενώσεις. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών, εν κρυπτώ, ερήμην των δικαστικών ενώσεων της χώρας! Επικαλέσθηκε μάλιστα για την όλη αυτή fast track διαδικασία λόγους εθνικού συμφέροντος ώστε να μην χαθούν πόροι από την ΕΕ!

Ο υπουργός τα είπα αυτά, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων από την νομοπαρασκευαστική διαδικασία του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης(ΚΟΔΚΔΛ), ενέργεια που έχει επισύρει την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας στην απάντησή του, εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση από την κριτική του συνόλου ανώτατων δικαστών εξαιτίας της άποψης που εξέφρασε σε άλλη ανοικτή υπόθεση και αυτό τον έχει οδηγήσει σε απέλπιδα προσπάθεια να αναδείξει ένα θέμα που δεν υπάρχει!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην επίκαιρη  ερώτησή του, σημείωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης απαξίωσε να απαντήσει σε επιστολή των δικαστικών ενώσεων για το θέμα αυτό και υπογράμμισε την παρέμβαση του Προέδρου  της Ευρωπαικής Ενωσης Δικαστών, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα, εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλείσει τις δικαστικές ενώσεις από την προαναφερόμενη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, κάνοντας ευθέως λόγο για κίνδυνο παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της αρχής του κράτους δικαίου αλλά και για απειλή κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Για όλα αυτές τις σοβαρές αιτιάσεις ο κ. Τσιάρας επέλεξε να μην απαντήσει, καταφεύγοντας στις γνωστές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είπε επίσης ότι στο πόρισμα της προηγούμενης Νομοπαρασευαστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν οι δικαστικές ενώσεις, θα γίνουν οι αναγκαίες προσθήκες και τροποποιήσεις, χωρίς όμως να γνωστοποιήσει προς ποιά κατεύθυνση θα κινούνται αυτές και χωρίς να απαντήσει στο αν συμπεριληφθούν οι προτάσεις της λεγόμενης έκθεσης Πισσαρίδη. Το νέο πόρισμα, στη σύνταξη του οποίου δεν θα συμμετάσχουν οι δικαστικές ενώσεις, θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου και θα δοθεί τότε για σχόλια και παρατηρήσεις τους ενδιαφερομένους.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του αυτές ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι η θεσμική λειτουργία επιβάλλει να δεχόμαστε ως συνομιλητή τους εκπροσώπους που έχουν επιλεγεί και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις δικαστικές ενώσεις για τα ζητήματα που αφορούν το κλάδο και τη δικαιοσύνη.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο βουλευτής και τομεάρχης Δκαιοσύνης ου ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 54 ετών από την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ηςΑπριλίου και τόνισε:  Η μνήμη όλων μας είναι σε όσους τίμησαν την ιδιότητα του πολίτη και στάθηκαν απέναντι στη δικτατορία. H χώρα διάγει την μακροβιότερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας. Η δημοκρατία είναι ισχυρή αλλά έχει την ανάγκη όλων μας για να διευρύνεται και να είναι πολίτευμα συμπεριληπτικό για όλους τους πολίτες. Ποτέ πια ξανά,  φασισμός».

Δείτε εδώ την συζήτηση