ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                6-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Οι χαμηλές τιμές αγελαδινού γάλακτος με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν την ελληνική αγελαδοτροφία-Ερώτηση 36 βουλευτών

Ερώτηση 36 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα  που κλυδωνίζουν τον κλάδο της αγελαδοτροφίας, ενός από  τους σημαντικούς κλάδους πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας,  Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αν. Τομεάρχη Αγρ. Ανάπτυξης Ο. Τελιγιορίδου και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτη,  επισημαίνεται ότι το υψηλό κόστος παραγωγής με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια και η ταυτόχρονη μείωση της τιμής αγελαδινού γάλακτος στον παραγωγό απειλεί τη βιωσιμότητα των αγελαδοτροφικών επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές σκόνης γάλατος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού. Αναφέρεται ακόμη ότι:

–   Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την εισαγωγή νωπού και επεξεργασμένου αγελαδινού γάλακτος  σε τιμές μη ανταγωνίσιμες για την παραγωγή “ελληνικού γιαουρτιού”.  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλές ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν να παράγουν προϊόντα με ελληνικό όνομα, χρησιμοποιώντας γάλα που δεν είναι ελληνικό, με αποτέλεσμα τόσο την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, με την απόκρυψη της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών, όσο και την απαξίωση των Ελλήνων παραγωγών.

–   Η μη αντιμετώπιση της κατάστασης γονατίζει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι αναγκάζονται να πωλούν το γάλα τους σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και αφανισμό. 

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από την αύξηση των εισαγωγών αγελαδινού γάλακτος και πως θα στηρίξει την επιβίωση των αγελαδοτροφικών επιχειρήσεων που συμπιέζονται από τις χαμηλές τιμές πώλησης γάλατος με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επισυνάπτεται η ερώτηση