ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                17-1-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Πολύ βαθύ το πρόβλημα της έμφυλης βίας, χρειάζονται τώρα, άμεσα μέτρα-Να απαντήσει η κυβέρνηση εάν θα εντάξει την έμφυλη διάσταση στα αδικήματα βίας

«Βιώνουμε την ιστορία της 24χρονης στη Θεσ/νίκη, η οποία αποφάσισε να σπάσει την σιωπή της έχοντας απέναντι της μια συνωμοσία σιωπής από τους φερόμενους ως δράστες που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Πριν λίγο καιρό στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε μια γυναίκα χτυπημένη που ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι έπεσε. Είδαμε σε απευθείας μετάδοση τον ξυλοδαρμό γυναίκας από τον σύντροφο της. Καταγράψαμε την απώλεια της ζωής 17 γυναικών το τελευταίο διάστημα», σημείωσε μιλώντας για την έμφυλη βίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε:

     «Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο οι γυναικοτονίες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 30 για το 2021, σε 19 το 2020 και 17 το 2019. Όπως αναφέρει μάλιστα, δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας στη χώρα μας για την καταγραφή στοιχείων και την ανάλυση τους, Η δυσκολία κατανόησης του φαινομένου εντείνεται από την έλλειψη δημοσιευμένων ερευνών αλλά και τις πολιτικές των ΜΜΕ που επιλέγουν να προβάλουν τις κραυγαλέες περιπτώσεις, αποκρύπτοντας άλλες ή αποσιωπώντας πτυχές τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση».

     «Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ. Υπάρχει ανάγκη για μέτρα και θεσμούς, άμεσα, τώρα, ώστε να αλλάξει η ζωή του μισού της κοινωνίας μας. Δεν επιτρέπεται με κανένα πρόσχημα καμία αιτιολογία οποιαδήποτε μορφή βία σε άνθρωπο λόγω του φύλου του. Εχω εισηγηθεί ως τομεάρχης Δικαιοσύνης δύο φορές τροπολογία για να καθιερωθεί στο ποινικό μας σύστημα, το έγκλημα με σεξιστικά χαρακτηριστικά και ιδίως η γυναικοκτονία. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αναμόρφωση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, την απέρριψε. Το θέμα επανέρχεται επιτακτικά και η κυβέρνηση πρέπει να μας πει τι θα κάνει με το πολύ μεγάλο αυτό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος. Όπως συμπλήρωσε, η καθιέρωση  του όρου της έμφυλης διάστασης στα αδικήματα σωματικής βίας και ανθρωποκτονιών, θα τον καταστήσει ορατό και μετρήσιμο παράγοντα όσον αφορά την διαμόρφωση ανάλογων πολιτικών εξάλειψης της έμφυλης βίας.

   Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη που να υποχρεώνει τις εισαγγελίες στην αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων για τα αδικήματα αυτά ενώ  κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν  ενστερνίζεται τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στα ζητήματα αυτά.

       Δείτε το βίντεο