ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                           11-3-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Πρόταση για άμεση λύση και καταβολή των αμοιβών στους Δικηγόρους της Νομικης Βοήθειας, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας

  Tην πρότασή του να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την άμεση πληρωμή των Δικηγόρων που συμμετέχουν στο θεσμό της Νομικής Βοήθειας, επανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζητηση του ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης για την δικηγορική ύλη.

“Ήδη από την περασμένη βουλευτική περίοδο έχουμε θεσμοθετήσει δύο φορές, για την επίσπευση της εξόφλησης, δεν το κατορθώνουμε. Νομίζω είμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Είχα μιλήσει και στην προηγούμενη περίοδο και το επαναφέρω και τώρα, νομίζω η ριζική λύση θα είναι να γίνει μια πλατφόρμα για τη Νομική Βοήθεια”, είπε .

 Και συμπλήρωσε: “Μια Πλατφόρμα στην οποία ο διορισθεις δικηγόρος θα καταθέτει ηλεκτρονικά το φάκελο μετα δικαιολογητικά του ο διορισθείς δικηγόρος με το γραμμάτιο και τον λογαριασμό του και θα μπορεί να πιστώνεται αυτοδικαίως το ποσόν… Δεν είναι μια διαδικασία όπου έχουμε επιπλέον αμοιβές. Όλα αυτά είναι φιξαρισμένα εκ του νόμου. Εγώ μάλιστα έχω κάνει και μία συζήτηση με τον υπεύθυνο τεχνολογίας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικων Συλλόγων, τον κ. Μανιό, ο οποίος θεωρεί ότι είναι μία λογική σκέψη”, σημείωσε.

“Πρέπει να το δείτε άμεσα και νομίζω θα λύσει το πρόβλημα. Για δε τους μη έχοντες ενδεχομένως θα μπορούσαμε να προβλέψουμε την παροχή Νομικής Βοήθειας και για τις διαδικασίες που εισάγει το νομοσχέδιο”, επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, απαντώτας στις παρατηρήσεις αυτές, είπε ότι όντως η πλατφόρμα είναι η οριστική λύση στις καθυστερήσεις εξόφλησης της Νομικής Βοήθειας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία της..Δήλωσε επίσης ότι είναι θετικός στην επέκταση του θεσμού της Νομικής Βοήθειας και στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ώστε η εφαρμογή τους να μην επιβαρύνει τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.