ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                       17-6-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Προβληματική η απάλειψη διατάξεων του ελληνικού Συντάγματος από τους όρους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Εντάλματος  Σύλληψης, κατ’ απαίτηση της Κομισιόν

  Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την απάλειψη της αναφοράς του Συντάγματος από διάταξη του ισχύοντος νόμου για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, κατ’ απαίτηση της ΕΕ, εξέφρασε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

    Η απενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 5, παρ 2  του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει την έκδοση αλλοδαπού, γίνεται με απαίτηση της Κομισιόν, με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαιτούν επίπεδο εθνικής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων από άλλο κράτος μέλος, υψηλότερο από εκείνο που προβλέπει το δίκαιο της ΕΕ.

   Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι το ελληνικό Σύνταγμα και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παρ. 2,  απαγορεύει την  έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση υπέρ της ελευθερίας και σημείωσε ότι με την υιοθέτηση της θέσης της Κομισιόν τίθεται εν αμφιβόλω μια πολύ σοβαρή συνταγματική πρόβλεψη.

   Θύμισε ότι το Σύνταγμα του 1975, που συντάχθηκε αμέσως μετά την δικτατορία ανταποκρίνεται στα αιτήματα εκείνων των καιρών και εξέφρασε την άποψη αν θα έπρεπε να αφήσουμε τον Έλληνα δικαστή να αποφασίζει κατά περίπτωση. «Δηλαδή θα υλοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα, εάν ζητηθεί έκδοση κομμουνιστή στην Πολωνία;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Άλλωστε και το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι το  Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης   είναι εκτελεστέο εφόσον δεν αντιβαίνει στην αρχή του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου».

     «Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από επιταγές ξένες προς την δικαική μας παράδοση και αφαιρούν ουσιαστικές αρμοδιότητες από τον συνταγματικό Έλληνα νομοθέτη», κατέληξε.

     Εδώ η παρέμβαση