ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                            19-12-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Ρυθμίσεις που ευνοούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προωθεί η κυβέρνηση-Υποχρεώθηκε να αλλάξει το άρθρο 191 ΠΚ για την διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά την κατακραυγή

    Την άτακτη υπαναχώρηση της κυβέρνησης με την εκ νέου τροποποίηση του 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά την κατακραυγή από την ΕΕ αλλά και την διάτρητη διάταξη του ν/σ για τον τύπο που αφήνει κενά για ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, ανέδειξε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

   «Τροποποιείτε ξανά το 191 του Π.Κ αφού προηγουμένως είχατε ξεσηκώσει την επιστημονική κοινότητα, το σύνολο της αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ ότι θα συντρίψετε τα fake news κραδαίνοντας το φάντασμα του ποινικού λαϊκισμού», είπε απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς. «Είδατε το ατελέσφορο της διάταξης σας αφού ήρθαν εκπρόσωποι της ΕΕ και σας είπαν ότι αυτό είναι αδιανόητο. Είδατε την αδυναμία εφαρμογής του. Και φέρνετε τροποποίηση του νόμου με τον οποίο τροποποιήσατε οριζοντίως ένα μεγάλο μέρος του Π. Κ, επαναφέροντας την αρχική ρύθμιση του Π.Κ του 2019. Και το κρύβετε. Αλλά εμείς λέμε ότι καλώς κάνετε. Αναγνωρίζουμε την έμπρακτη μεταμέλεια σας», υπογράμμισε.

     Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης ότι οι ποινικοί κώδικες δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτέλεσμα υπερδεκαετούς επεξεργασίας κορυφαίων επιστημόνων.  Αποτελούν κατάκτηση για το δικαικό σύστημα. «Αλλά εσείς με συνεχείς παρεμβάσεις διαρρήξατε την αλληλουχία και την διαλεκτική σχέση των διατάξεων. Υπάρχουν επιστημονικές απόψεις. Πρέπει να γίνεται διάλογος με την επιστημονική κοινότητα, Δεν καλλιεργούμε τα ευτελή, συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, προτάσσοντας το «νόμος και τάξη» ανεξάρτητα από ότι συμβαίνει», πρόσθεσε.

      Άσκησε επίσης κριτική στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου, που επιτρέπει τον σχηματισμό κεφαλαίου με απλή εισφορά σε μελλοντικό χρόνο και χώρο. Όπως επεσήμανε η Επιστημονική υπηρεσία Βουλής γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με ανάληψη υπηρεσιών η παροχής υπηρεσιών, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία. «Έχουμε μια νομιμοφανή διαδικασία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, Δεν μπορεί να σταθεί αυτή η ρύθμιση στο σύγχρονο ενωσιακό δίκαιο. Χρειάζεται δείκτης ασφαλείας. Πάρτε την πίσω», τόνισε.

       Εδώ η ομιλία