Δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Δράμας, Θεόφιλου Ξανθόπουλου για τον κίνδυνο απώλειας της προστασίας της α΄κατοικίας χιλιάδων οφειλετών από την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική

                                                                                                                            11-1-2021

Σε άμεσο κίνδυνο η α΄κατοικία χιλιάδων οφειλετών-Η κυβέρνηση ταυτίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds, αρνείται να αναστείλει ή να παρατείνει τις προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων τους

Χωρίς προστασία  εν μέσω της πανδημίας, κινδυνεύει να μείνει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η πρώτη κατοικία χιλιάδων οφειλετών. Οι ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν  με τον Ν. 4745/20, για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, έχουν προκαλέσει έμφραγμα στη σχετική διαδικασία και οδηγούν τους πλέον ευάλωτους των συμπολιτών μας, εκτός του πλαισίου παροχής δικαστικής προστασίας.

Το θέμα έθεσε εμφατικά και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ζητώντας την άμεση παράταση των προθεσμιών και προειδοποιώντας με αποχή.  Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της «από τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων, έχουν υποβληθεί οριστικά  μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών,  γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα».

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, είχα ζητήσει  από τις  2 Δεκεμβρίου 2020 την αναστολή εφαρμογής των ασφυκτικών προθεσμιών του νόμου 4745/20, επισημαίνοντας τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δικηγόροι και  πολίτες, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, να ανταποκριθούν στις  ασφυκτικές προθεσμίες και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο κ. υπουργός απέρριψε το αίτημα εμμένοντας στην πρόβλεψη του νόμου, γεγονός που προκάλεσε “το έμφραγμα”, που βιώνει η κοινωνία και αναδεικνύει και η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Όμως η κυβέρνηση όλο αυτό διάστημα κωφεύει επιδεικτικά και αρνείται προκλητικά να αναστείλει ή να παρατείνει τις προθεσμίες αποδεικνύοντας ότι αυτό που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds.

Χιλιάδες είναι πλέον τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ενώ είχαν καταφέρει να τεθούν υπό δικαστική προστασία, μετά την πρωτοφανή αυτή κυβερνητική αναλγησία, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.  Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης έστω και την ύστατη ώρα, να εισακούσει την φωνή της λογικής και της κοινωνίας.