ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         17-12-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Σε όποια άλλη χώρα ο πρωθυπουργός που συνελήφθη να λέει συνειδητά ψέματα, θα είχε παραιτηθεί. Δείξτε ότι καταλαβαίνετε το πρόβλημα και πάρτε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ-Εκκληση για το νοσοκομείο της Δράμας

    «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σήμερα θα είχε παραιτηθεί οη κυβέρνηση καθώς αποκαλύφθηκαν εγκληματικές ευθύνες ενός ψευδόμενου πρωθυπουργού που έλεγε συνειδητά ψέματα, για τους θανάτους συμπολιτών μας ενώ είχε εδώ και μήνες τα αποτελέσματα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα που ανέτρεψε τα δεδομένα».

     Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2022, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση. «Αντ αυτού μειώνετε τα κονδύλια για την υγεία κατά 820 εκ. ευρώ. Και άλλη μια εφιαλτική παράμετρος της έρευνας. Η θνητότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι πολύ υψηλότερη , κατά 40%, σε σχέση με τα νοσοκομεία της Αττικής. Στη Δράμα, το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020, είχαμε 300 νεκρούς. Δείξτε ότι αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα. Πάρτε άμεσα μέτρα. Ορίστε ως άγονο τα νοσοκομείο της Δράμας ώστε να είναι πιο ευέλικτες οι διαδικασίες πρόσληψης ιατρικού προσωπικού. Χωρίς καθυστέρηση, γιατί θα επιβεβαιώσετε πλήρως όσα σας καταμαρτυρά η κοινωνία και όχι μόνο η αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

     Αναφερόμενος στα μεγέθη του προϋπολογισμού, σημείωσε:

– Ο προϋπολογισμός καθορίζεται από πανδημία, και ακρίβεια. Δεν είναι παράθεση αριθμών. Κάνετε μια βασική λαθροχειρία, συγκρίνοντας το β΄ τρίμηνο του 2020 που ήταν όλα κλειστά και παρουσιάζετε μια  αλματώδη αύξηση κάτι που είναι προφανές.  

-Ο κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος. Οι αυξήσεις από έμμεσους φόρους που οριζόντιοι και άδικοι, φάνουν τα 2,3 δις ευρώ. Ο μισθός τελειώνει τη τρίτη εβδομάδα και αρχίζει η αγωνία επιβίωσης. Δεν βλέπουμε κανένα μέσα κατά ακρίβειας. Ο κ. Χατζηδάκης είπε στην ευρωπαική σύνοδο των υπουργών Εργασίας ότι είναι επαρκής μισθός στην Ελλάδα. Αυτή είναι η δυστοπία που βιώνει η κοινωνία. Με τα μέτρα σας ευνοούνται οι ελίτ, όχι το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

    «Το γεγονός ότι δεν χάνονται σωρηδόν τα σπίτια οφειλετών, με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο που θέσατε σε πλήρη ισχύ, οφείλεται και στη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων από πράξεις πλειστηριασμών α΄κατοικίας. Η κατάσταση θα εξελιχθεί όμως δραματικά το τομέα αυτό», είπε και πρόσθεσε:

      «Η προστασία ανηλίκων έχει εγκαταλειφθεί. Οι μονάδες Μέριμνας Νέων ουσιαστικά είναι ανενεργές. Υπονομεύσατε επί δυόμιση χρόνια το Σπίτι του παιδιού. Και μόλις προχθές εγκαινιάσατε το Σπίτι της Αττικής που είχαμε ετοιμάσει και το παρουσιάσατε ως μεγάλη τομή».

     «Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της β΄ φάσης του ΟΣΔΔΥ για την ψηφιακή δικαιοσύνη. Έγιναν βήματα αλλά όπου τα αφήσαμε είναι. Τα τεχνικά δελτία των ηλεκτρονικών πινακίων, που πιλοτικά εγκαινιάσατε πρόσφατα, είχαν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Εκτοτε δεν κάνατε τίποτα. Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα της κοινωνίας και για αυτό θα εισπράξει την αποδοκιμασία μας», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

     Δείτε την ομιλία εδώ