ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΚ.Ο ΣΥΡΙΖΑΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                 20-4-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Σοβαρές επιφυλάξεις για την έμμεση ανάθεση δικαστικών καθηκόντων σε δικαστικούς υπαλλήλους

Τις σοβαρές επιφυλάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δικαστικές αρμοδιότητες που αναθέτει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων(ΚΔΥ) σε δύο ειδικούς  νεοσύστατους κάδους δικαστικών υπαλλήλων, εξέφρασε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλο, κατά την εισήγησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επί των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ξανθόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να ακούσει με προσοχή τις εποικοδομητικές προτάσεις της αντιπολίτευσης για το επίμαχο νομοσχέδιο που στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί έργο της προηγούμενη κυβέρνησης.  Αναφερόμενος ειδικότερα στο κλάδο Επικουρίας και Τεκμηρίωσης δικαστικού έργου, σημείωσε ότι  προτείνεται να υλοποιηθεί με λάθος τρόπο και προσανατολισμό., καθώς οι υπάλληλοι που θα τον στελεχώσουν, ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν τους δικαστές σε μέρος του δικαστικού έργου τους. Δημιουργείται έτσι ένα ειδικό σώμα υπαλλήλων, όπως υποστηρίζουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, συμπλήρωσε.

«Η συλλογή νομολογίας, δεν είναι τεχνικό αλλά βαθιά επιστημονικό ζήτημα. Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων του κλάδου τεκμηρίωσης είναι αόριστη και χρειάζεται περισσότερη διασάφηση του ρόλου των υπαλλήλων», επεσήμανε και έθεσε μερικά καίρια ερωτήματα: «Στην επεξεργασία που θα κάνει ο υπάλληλος του τμήματος επικουρίας θα επιτρέπεται να επισημαίνει τις αντιφάσεις του αποδεικτικού υλικού στην ποινική διαδικασία; Δεν θα επεμβαίνει όμως έτσι ευθέως  στο δικαστικό έργο;  Είναι δυσδιάκριτα τα όρια και γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί στο να ανατεθούν καθήκοντα και ευθύνες του σκληρού πυρήνα της δικαστικής εξουσίας στους δικαστικούς υπαλλήλους», υπογράμμισε.

«Ο κλάδος των υπαλλήλων τεκμηρίωσης και επικουρίας, θα μπορούσε να είναι χρήσιμος, Τα καθήκοντα τους όμως πρέπει να αναφέρονται ρητά στο νόμο και να αποφευχθεί ο όρος επεξεργασία. Δεν νοείται άμεση επικουρία σε αυτό καθ’ εαυτό το έργο της δικαιοσύνης όπως είναι η εκπόνηση της δικαστικής απόφασης», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος, και πρότεινε αντί του Κλάδου, να δημιουργηθεί ένα Ινστιτούτο, ένα νομικό πρόσωπο που θα έχει επιμορφωτική λειτουργία, θα μπορεί να εκδίδει περιοδικά, να συντάσσει μελέτες για ειδικά νομικά ζητήματα με επίκαιρο ενδιαφέρον, για ζητήματα αξιολόγησης εφαρμογής της νομοθεσίας, επεξεργασία στατιστικών στοιχείων κ.α

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε κατ΄αρχάς θετικό θεσμό τον επίσης νεοσύστατο κλάδο δικαστικής επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων, σημείωσε όμως ότι θα πρέπει να συνεργάζεται και να λαμβάνει υπόψη του στις δραστηριότητες τις αντίστοιχες απόψεις και δραστηριότητες των δικαστικών ενώσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι θα έπρεπε να προβλέπεται ρητά ότι με τις ανακοινώσεις για τη νομολογία των δικαστηρίων, δεν επιτρέπεται παρέμβαση στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση που μπορεί να έχει ως αφορμή μια συγκεκριμένη απόφαση καθώς και ότι δεν επιτρέπεται η έκφραση προτίμησης υπέρ της μιας ή άλλης  ερμηνείας μιας δικαστική απόφασης. «Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικοποίησης των δικαστηρίων της χώρας», επεσήμανε.

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε ακόμη να εκπονηθεί προσεκτική στρατηγική προλήψεων για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δικαστηρίων, η οποία θα πρέπει να συνδεθεί με τη πρόσληψη δικαστών, ώστε να καλυφθεί σε βάθος 5ετίας ο στόχος της αναλογίας 3 υπάλληλοι προς ένα δικαστή.  Πρότεινε επίσης:

-Να τεθούν επιπλέον κίνητρα για προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων

-Να διορίζονται άτομα με αναπηρία και εκτός των προβλεπόμενων ειδικών θέσεων

-Να επιβραβεύεται άμεσα η απόκτηση πρόσθετων προσόντων(π.χ διδακτορικό).

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία