Σε δηλώσεις στα Χρονικά της Δράμας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο βουλευτης Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τόνισε:

“Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που περιμέναμε έγινε το Σαββατοκύριακο και είχε πολύ μεγάλη ένταση και πολύ μεγάλο πολιτικό αποτύπωμα. Η αποχώρηση των συντρόφων και συντροφισσών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» είναι το μείζων γεγονός. Αυτό σαφώς αποτελεί κατά τη γνώμη μου απώλεια, διότι στην φάση που είμαστε δεν περισσεύει κανείς, αλλά η επιλογή τους είναι απόλυτα σεβαστή. Η πολιτική απόφαση που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή είναι μια απόφαση που μπορεί να σηματοδοτήσει τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες όλων μας και κυρίως των κεντρικών στελεχών για να επιτευχθεί μια συνεννόηση είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι προηγουμένως. Θέλω να πιστεύω ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και τα κορυφαία στελέχη τού κόμματος θα επιδείξουν την απαιτούμενη φροντίδα και το ενδιαφέρον που πρέπει ώστε να μπορέσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ να βρούμε βηματισμό, γιατί η κοινωνία στενάζει. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι παρόντα και η κοινωνία μας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αλλά προφανώς δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον. Η ευθύνη είναι πια δική μας και η μπάλα στο δικό μας γήπεδο. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθούμε για το αν ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις τής κοινωνίας ή συνεχίζουμε την ενδοσκόπηση και την εσωστρέφεια, πράγμα το οποίο κατά την άποψή μου θα ήταν καταστροφικό».

Σε ερώτημα των «Χ» για την εκτίμηση που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες ως βεβαιότητα από κάποιες πλευρές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε διάλυση ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ευθέως: «Προοπτική διάλυσης δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κοινωνίας είναι αν θα υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολιτευτική φωνή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να αντιστοιχηθούμε με τις κοινωνικές προτεραιότητες. Δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από διάλυση, αλλά από εσωστρέφεια η οποία θα τον καταστήσει ένα μικρό και ακίνδυνο κόμμα για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε. Πρέπει να συνεννοηθούμε για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και κυρίως για τις λύσεις που εμείς προτείνουμε. Να βγούμε επιθετικά προς τα έξω και να πείσουμε την κοινωνία, αφού συμφωνήσουμε μεταξύ μας, ότι μπορούμε να αποτελέσουμε το αντίβαρο σε αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το κάνουμε. Η κοινοβουλευτική ομάδα λειτουργεί και μάλιστα παραγωγικά μπορώ να πω γιατί έχω εικόνα του έργου μας σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Όμως αυτό από μόνο του δεν φθάνει. Χρειάζεται να ξαναβρούμε το νήμα που μας συνδέει με τους κοινωνικούς αγώνες. Να ξαναμιλήσουμε στον κόσμο της εργασίας για τις δικές μας προτάσεις και να εμπνεύσουμε τον κόσμο που μας γύρισε την πλάτη στις περασμένες εκλογές. Να τον πείσουμε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε αξιόπιστη λύση»