ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                      15-2-2024

Θ. Ξανθόπουλος στη Βουλή: Είναι πρωτοφανές ο κ. Μητσοτάκης να υπεραμύνεται του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά να προτρέπει υπουργούς και βουλευτές να απέχουν-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ατομικά δικαιώματα και τις αξίες της Αριστεράς

“Το νομοσχέδιο διευρύνει τα ατομικά δικαιώματα πολιτών αλλά  δημιουργεί παρενέργειες στην κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί παρατηρούνται καινοφανή πράγματα. Αφορά το οικογενειακό δίκαιο και λογικά επισπεύδον έπρεπε είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλλά δεν είναι. Και μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι εκκωφαντικά απών ενώ ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν θα το ψηφίσει. Το εισηγείται ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος ενώ ο έτερος υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης, το έχει καταγγείλει ως αντισυνταγματικό”, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος.

Και συμπλήρωσε:. “Υπάρχει επίσης το πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας ο πρωθυπουργός να προτρέπει τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν να το ψηφίσουν, να απέχουν.. Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να συγκεράσει τις δύο ψυχές της ΝΔ. Και σήμερα τον ακούσαμε να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου και να λέει για ποιούς λόγους πρέπει να ψηφιστεί ενώ θα έρθει ο κ. Σαμαράς με εντελώς αντίθετη επιχειρηματολογία. Αυτό ειναι καινοφανές. Αυτή η συναίρεση των δυο τάσεων τη ΝΔ, του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού” κατά τον πρωθυπουργό και της συντηρητικής και ακροδεξιάς συνιστώσας της , δεν μπορεί να συνεχιστεί αδιατάρακτα”.

“Στον αντίποδα η προοδευτική αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ στηρίζει το ν/σ αν και απέχει από όσα  θέλουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δύο φορές ν/σ για τον γάμο ατόμων ανεξαρτήτως φύλλου που απέρριψε η κυβέρνηση. Και έφερε το δικό της νομοσχέδιο που επειδή επιλύει προβλήματα και είναι ένα βήμα θετικό, βεβαίως θα το ψηφίσουμε. Γιατί αν δεν συμβεί τώρα θα αργήσει ο πολιτικός χρόνος που θα το καταστήσει ώριμο στη κοινωνία. Και εμείς με τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών  και με τις αξιακές μας τοποθετήσεις, δεν παίζουμε. Ούτε κάνουμε μικροπολιτικά παιγνίδια, γιατί δεν θεωρούμε ότι μια ήττα του κ. Μητσοτάκη, θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να θεμελιώσουν τα δικαιώματα αυτά. Αυτήν την αντιπολίτευση κάνουμε και έτσι  ζητάμε να κριθούμε από τους πολίτες”, υπογράμμισε.

Και συνέχισε: “Θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά. Προέρχομαι από τα γεννοφάσκια μου από την ανανεωτική Αριστερά, από τον Ρήγα Φεραίο που όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ανοίγαμε θέματα φύλου και γυναικείας χειραφέτησης είμασταν δακτυλοδεικτούμενοι. Οταν καλούσαμε το περιοδικό Αμφί, ξενιζόνταν οι πάντες. Ηταν ένα άλλος κόσμος, διαφορετικός, πολύχρωμος, ενδιαφέρων. Μαζί του διανύσαμε όλη αυτή τη διαδρομή. Και χάρις στις θυσίες, και τους αγώνες του φτάσαμε εδώ. Τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ γιατί και ο δικός μας κόσμος γίνεται συμπεριληπτικός και πολύχρωμος”.

Ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο, με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, του δικαιώματος επιλογής ταυτότητας φύλου και υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει  καταθέσει δύο τροπολογίες στις οποίες αρνήθηκε να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης αν και προκλήθηκε από τον κ. Φάμελο. “Η μια αφορά τη γονεϊκότητα και του άλλου γονέα και η άλλη περιορισμούς προϋποθέσεων της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία ξεχειλώθηκε με αλόγιστες τροποποιήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με αποτέλεσμα να μετατραπεί η χώρα μας σε θερμοκήπιο αναπαραγωγικού τουρισμού. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί δεν έχει σχέση με τον αλτρουιστικό χαρακτήρα της πράξης ούτε με αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες ως οργανωμένη κοινωνία. Περιμένουμε”, σημείωσε, χαρακτηριστικά.

“Είναι μια σημαντική μέρα για όλη τη κοινωνία γιατί δευρύνουμε τα δικαιώματα μιας μερίδας πολιτών που είναι μειοψηφία. Αλλά αυτό δίνει πλούτο στη δημοκρατία, τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Ετσι γινόμαστε πιο συμπεριληπτικοί, καλύτεροι και ανθρώπινοι”, κατέληξε.