ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                                14-5-2025                         

Θ. Ξανθόπουλος στη Βουλή: Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη γιατί παρά την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019 αρνιόταν μέχρι σήμερα να καταργήσει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών την σύντομη παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι παρά την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019 που κατάργησε την  σύντομη αποσβεστική προθεσμία των υπουργικών αδικημάτων, αρνήθηκε συνειδητά να τροποποιήσει επί 5 χρόνια τον εφαρμοστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών, επεσήμανε για μια άλλη φορά, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας ως Ειδικός Αγορητής κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Από το 2019 μέχρι σήμερα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν άλλαξε. ‘Εχετε κάνει παρέμβαση σε αυτό το νόμο, το 2021, τροποποιώντας το άρθρο 5 για την παράσταση πολιτική αγωγής, αλλά το κύριο βάρος της αποσβεστικής προθεσμίας το αφήσατε το απυρόβλητο. Δεν είμαστε αφελείς. Είναι προφανές ότι δεν σας ξέφυγε. Έχετε απόλυτη πολιτική ευθύνη γιατί αφήσατε αλώβητο το νόμο και θα έχουμε προσεχώς υπουργό στα έδρανα και φοβάμαι το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου”, τόνισε προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει την τροπολογία που φέρνει τώρα καθυστερημένα η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εκείνη είχε απορρίψει ανάλογη τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό.

      Σφοδρή κριτική άσκησε επίσης ο κ. Ξανθόπουλος στη διάταξη που για πρώτη φορά καθιερώνει προσφυγή του Εισαγγελέα Εφετών κατά διάταξης εισαγγελέα και ανακριτή που δεν επιβάλλουν προσωρινή κράτηση. “Και μόνο η σκέψη να παρεμβαίνει μονομερώς ο εισαγγελέας προς μια κατεύθυνση δείχνει πως αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία των δικαστικών λειτουργών. Η αυστηροποίηση των ποινών σας διαπερνά κάθετα σε όλες τις λειτουργίες του ποινικού συστήματος. Για σας προέχει η φυλάκιση, η καταστολή και όχι η προάσπιση των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου”, υπογράμμισε. ‘Οσον αφορά δε τη διάταξη του άρθρου 46 του σ/ν,  σύμφωνα με την οποία “δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας, κατα την έννοια του παρόντος, η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου” και για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις συνταγματικότητας και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, σημείωσε: “Επιχειρείτε να στεγανοποιήσετε τις διαρροές προς τα ακροδεξιά σας και εισάγετε διάκριση σε βάρος συγκεκριμένων ανθρώπων λόγω φύλου, που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί”.

      Ο βουλευτής επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει καμία συνοχή και αποτελεί συρραφή 62 ετερόκλητων διατάξεων που δείχνει την αποσπασματική προσέγγιση της κυβέρνησης στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Την εγκάλεσε συγκεκριμένα για την αλλαγή των προσόντων για τους υποψήφιους και τους εκπαιδευτές της Εθνικής Σχολής Δικαστών, λέγοντας ότι θυμίζει “κοπτορραπτική και πλήττει την σταθερότητα των θεσμών” καθώς και για την προνομιακή εξαίρεση των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις διαδικασίες μετάταξης, αντί της προκήρυξης μόνιμων θέσεων.

   Κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν ξαφνικά χθες βράδυ, λέγοντας ότι “τροπολογίες που κατατίθενται στις 11 το βράδυ απονομιμοποιούνται αφ’ εαυτών και δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής αντιπαράθεσης. Έχετε βεβαρημένο παρελθόν και ενισχύετε την καχυποψία μας για όσα απεργάζεστε σε βάρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας”, ανέφερε. Τέλος  ζήτησε από το υπουργείο να ενσωματώσει άμεσα στο ελληνικό δίκαιο, την σύμβαση για την προστασία του επαγγέλματος του δικηγόρου που υπογράφηκε χθες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελεί σημαντική θεσμική κατοχύρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

    Δείτε την ομιλία εδώ: