ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                          7-11-2023

Θ. Ξανθόπουλος στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής: Μείζον θέμα για το κράτους δικαίου το σκάνδαλο των υποκλοπών και το συνακόλουθο σκάνδαλο συγκάλυψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Θα το διερευνήσει περαιτέρω η Ευρωβουλή και η Eurojust;-Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε δικαστική συνδρομή. Μέχρι τώρα δεν μας έχει ζητηθεί”, απάντησε ο επικεφαλής της Eurojust

Το σκάνδαλο των υποκλοπών που ταλανίζει την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια και υπονομεύει την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, έθεσε κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινoβουλίου που συνεδρίασε με μέλη εθνικών Κοινοβουλίων για την Eurojust, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

  Οπως τόνισε “το σκάνδαλο των υποκλοπών και το συνακόλουθο σκάνδαλο επιχείρησης συγκάλυψης από την κυβέρνηση είναι ένα μείζον θέμα. Οι προσπάθειες υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελεγκτικών θεσμών ήταν έντονες και διαρκείς. Η απαράδεκτη επίκληση του απορρήτου απέναντι στη Βουλή, που καταργεί τον θεσμικό της ρόλο και καθιστά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουσιαστικά ανέλεγκτη, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα”.

   Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε την παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών με επιθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών κατά του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος όπως είπε απλά προσπάθησε να επιτελέσει το καθήκον του όπως απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους. Σημείωσε επίσης την απαράδεκτη κλήση σε εξηγήσεις στελεχών της ΑΔΑΕ εξαίρετων κρατικών λειτουργών για διαρροή κρατικών μυστικών και ρώτησε αν η προτίθεται η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δικαστικές αρχές να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

   Είναι ωστόσο χαρακτηριστική η απάντηση του επικεφαλής της Eurojust κ. L. Hamran, o οποίος αφού είπε ότι γνωρίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι ουδείς μεχρι τώρα έχει προσεγγίσει την Eurojust για παροχή οποιασδήποτε συνδρομής. “Παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε συνδρομή σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές έχουν κάποιο ερώτημα για τη δικαστική συνεργασία ή για να ληφθούν αποδεικτικά στοιχεία από άλλες χώρες ή κράτη μέλη της ΕΕ”, κατέληξε.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του κ. Ξανθόπουλου

Ηδη από το 2019 χαιρετίσαμε την ίδρυση της Eurojust και συμβάλαμε στο μέτρο του δυνατού στη λειτουργία της.

Η χώρα μου βρίσκεται στη δίνη ενός πολύ μεγάλου πολιτικού και θεσμικού ζητήματος που ταλανίζει τα δύο τελευταία χρόνια την πολιτική ζωή και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου. Αντιπροσωπεία της LIBE επισκέφθηκε την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα των υποκλοπών.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και το συνακόλουθο σκάνδαλο επιχείρησης συγκάλυψης από την κυβέρνηση είναι ένα μείζον θέμα. Οι προσπάθειες υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελεγκτικών θεσμών ήταν έντονες και διαρκείς. Η απαράδεκτη επίκληση του απορρήτου απέναντι στη Βουλή, που καταργεί τον θεσμικό της ρόλο και καθιστά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουσιαστικά ανέλεγκτη, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.

Αλλά και η παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών με επιθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών κατά του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος απλά προσπάθησε να επιτελέσει το καθήκον του όπως απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους, είναι επίσης ενδεικτική. Το ίδιο και η απαράδεκτη κλήση σε εξηγήσεις στελεχών της ως άνω Αρχής ενώπιον της Δικαιοσύνης εξαίρετων κρατικών λειτoυργών για διαρροή κρατικών μυστικών.

Υπάρχει πρόθεση της Επιτροπής σας σε συνεργασία με τις κατά χώρα δικαστικές αρχές, διότι το σκάνδαλο αφορά και άλλες χώρες, να διερευνήσει την πορεία αυτής της υπόθεσης, η οποία βάλλει ευθέως κατά του κράτους δικαίου;

Σας ευχαριστώ πολύ.