ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                            8-9-2023

Θ. Ξανθόπουλος στην ΕΡΤ: Eγκαλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε-Ξέραμε τον κίνδυνο για την Θεσσαλία-Οι πλημμυρικοί χάρτες είναι αναρτημένοι από το 2018-Η ΕΕ μας παραπέμπει γιατι δεν προχώρησαν

   Ευθύνες στην κυβέρνηση την οποία εγκάλεσε για ολιγωρία και ανεπάρκεια στην υλοποίηση υπαρκτών από το 2018 αντιπλημμυρικών χαρτών, με αποτέλεσμα η ΕΕ να έχει κινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας, απέδωσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

“Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, είτε στις πυρκαγιές είτε στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Ως οργανωμένη πολιτεία έχουμε δυνατότητες που αφήσαμε αναξιοποίητες. Το 2016 είχαμε ψηφίσει το εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Είχαμε εκπονήσει και τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής. Το σχέδιο της Θεσσαλίας πήρε 4 παρατάσεις και δεν υλοποιήθηκε. Είχε καταληκτική ημερομηνία 31-12-2023”, επεσήμανε ο βουλευτής.

“Υπάρχουν σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Είναι αναρτημένα. Η ΕΕ κίνησε διαδικασία συμμόρφωσης τεη χώρας γιατί δεν τα προχωράει. Η ΝΔ ψήφισε κατά του σχεδίου για προστασία περιβάλλοντος στο Ευρωκοινβούλιο”, πρόσθεσε.

Οπως υπογράμμισε: “Υπάρχει επικαιροποιημένος χάρτης για τις πλημμύρες. Για την Θεσσαλία ειδικά οι χάρτες είναι αναρτημένοι από το 2018. Θεσμικά αργήσαμε, δεν υλοποίσησαμε τα σχέδια αυτά. Δεν προχωρήσαμε και η ΕΕ μας τραβάει το αυτί. Και ενδεχομένως να έχουμε καταδίκη. Η κριτική μας είναι ότι δεν κάνατε αυτά που έπρεπε. Δεν αναταποκριθήκαμε στο θεσμικό πλαίσιο με ευθύνη της κυβέρνησης. Σας εγκαλούμε γιατι δεν πράξατε αυτά που έπρεπε. Ξέραμε τον κίνδυνο για την Θεσσαλια. Ο Ιανός έπνιξε την Καρδίτσα πριν 2 χρόνια. Το γεγονός ότι ξαναπλήττεται αποδεικνύει ότι είτε τα μέτρα ήταν ανεπαρκή είτε ότι δεν πήρατε τα κατάλληλα μέτρα”, κατέληξε.