ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                          28-2-2024

Θ. Ξανθόπουλος στην ΕΡΤ: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να μετατοπίσει και να συγκαλύψει τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών-Στα ιδιωτικά ΑΕΙ, αγνοεί και παραβιάζει το Σύνταγμα

“Ενας χρόνος πέρασε σήμερα από την τραγωδία των Τεμπών και η σκιά των θυμάτων και των συγγενών τους βαραίνει την κοινωνία. Είναι για όλους μας μια μέρα αναστοχασμού”, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, στην αρχή της απρέμβασής του στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις’”. Και συνέχισε:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να υπάρξει συναινετικό προεδρείο στην Εξεταστική Επιτροπή, διαμόρφωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, δεν κάλεσε τον πρόεδρο των μηχανοδηγών ο οποίος έστειλε το εξώδικο στον κ Καραμανλή που μας κουνούσε το δάκτυλο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λέγοντας ότι επίκειται δυστύχημα. Η ΝΔ επείγεται να κλείσει το θέμα. Ολα αυτά δείχνουν την αγωνία της. Τώρα που θα έρθει η δικογραφία στη Βουλή, ποιά θα είναι η στάση της; Η κυβέρνηση μέχρι τη τελευταία στιγμή προσπαθεί να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών και να συγκαλύψει τις όποιες ευθύνες διαφανούν”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής να μην συστήσει Προκαταρκτική επιτροπή όπως ζητούσε ο ευρωπαίος εισαγγελέας, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε: “Ο εισαγγελέας ερεύνησε την σύμβαση 717, με την οποία θα αποκτούσε “μάτια” ο σιδηρόδρομος. Το πόρισμα του μιλούσε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος από τον κ. Καραμανλή και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος από τον κ. Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε να αρθεί η ασυλία του ενώ ο κ. Καραμανλής το αρνήθηκε και η ΝΔ καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή και έτσι έκλεισε ο φάκελος”.

Οσον αφορά το ν/σ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν σέβεται τους θεσμούς και το άρθρο 16 του Συντάγματος που τα απαγορεύει ρητά. “Για μας την Αριστερά, είναι αξιακό ζήτημα. Διαφωνούμε αλλά σε μια κανονική διαδικασία, θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει το σθένος να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να αλλάξει το άρθρο 16. Βλέπουμε όμως αντίθετα, ότι προσπαθεί. εκ πλαγίου να το παραβιάσει, με την δημιουργία ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αγνοώντας το Σύνταγμα που είναι ο καταστατικος χάρτης τον οποίο οφείλουμε όλου ανεξαιρέτως να υπερασπίζουμε. Η ΝΔ προσφέρει μια πολύ κακή υπηρεσία σε οσους αμφισβητούν τους θεσμούς”, επεσήμανε.

“Εχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία οτι η παιδεία είναι δικαίωμα.

Αντί να θωρακίσουμε τη δημόσια παιδεία που αποτελεί ουσιαστικά όχι μόνο μηχανισμό κοινωνικης κινητικότητας αλλά και δημιουργίας μορφωτικού πλεονάσματος στη χώρα κοιτάζουμε να αποσυρθεί το κράτος από κρίσιμους τομείς όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία, και να εκχωρήσει ένα μέρος αυτής της ευθύνης του στυς ιδιώτες”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

https://www.ertflix.gr/vod/vod.354831-sundeseis-684

Από 2.23.55’,  2.47.36’’