ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                  5-8-2023

Θ. Ξανθόπουλος στην ΕΡΤ: Η μέση οικογένεια αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από την ακρίβεια-Με τα pass η κυβέρνηση ενισχύει την κερδοσκοπία-Μεγάλες οι ευθύνες της και στις πρόσφατες καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές

“Η μέση οικογένεια αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι σταθερά διψήφιος. Η βενζίνη άγγιξε και ξεπέρασε τα 2 ευρώ. Η ακρίβεια αυτή δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει επιταχυντή την πολιτική της κυβέρνησης”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “ΣΚ από τις 6”, της ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε: “Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενισμό του σε ορισμένα είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως ψωμί, γάλα. Για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό της ΕΕ ώστε να χτυπηθεί δομικά η ακρίβεια. Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις προτάσεις μας. Επικαλείται κυρίως ότι δεν θα φτάσουν οι μειώσεις στη τσέπη του καταναλωτή. Αλλά αυτό έχει σχέση με τους μηχανισμούς ελέγχου και την πάταξη της ασυδοσίας στην αγορά με την οποία οφείλει να αναμετρηθεί η κυβέρνηση, αλλά δεν το κάνει”.

  Ο κ. Ξανθόπουλος αναρωτήθηκε τι γίνεται με τα περίφημα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης ο οποίες σώρευσαν δισεκατομμύρια ευρώ, επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και υπογράμμισε ότι “με τα διάφορα pass η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταπολεμά αλλά ενισχύει την κερδοσκοπία¨.

   Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις φωτιές, σημείωσε μεταξύ άλλων:”

–  “Η χώρα έχασε 500.000 στρέμματα από δασικές πυρκαγιές φέτος που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Είχαμε ανθρώπινα θύματα που είναι εξαιρετικά τραγικό. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προκήρυξε πρόσληψη 500 πυροσβεστών στα μέσα Αυγούστου, σημαίνει ότι κατελήφθη εξαπίνης. Τα κενά αυτά είναι διαπιστωμένα, υπάρχουν πολλαπλά και συνεχή αιτήματα αλλά η κυβέρνηση δεν φρόντισε να τα αντιμετωπίσει όταν έπρεπε”.

–  “Είμαι από τη Δράμα, το νομό με την μεγαλύτερη δασοκάλυψη στη χώρα. Ζούμε με τα δάση. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής λένε ότι οι φωτιές του καλοκαιριού σβήνονται το χειμώνα. Που σημαίνει ότι προετοιμάζεις το έδαφος, προσλαμβάνεις προσωπικό, οργανώνεις τους εθελοντές, καθαρίζεις τις αντιπυρικές ζώνες, συντηρείς το βασικό οδικό δασικό δίκτυο. Είναι ενέργειες που πρέπει να γίνονται βάσει πρωτοκόλλου”, συμπλήρωσε.

–   Οι δυνάμεις της Αριστεράς μιλάμε έντονα για το φαινόμενο της κλιματικής κρίση. Αλλά αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι. Παραδώσαμε το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ που τέθηκε στο αρχείο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το αξιοποίησε.

–   Για την 111 Π.Μ: η φωτιά έφτασε εκεί περνώντας από τη Ν.Αγχίαλο, μια πεδινή περιοχή που δεν είναι δύσβατη, είναι εύκολα προσβάσιμη, δεν έχει δασοκάλυψη. Που σημαίνει ότι η φωτιά αφέθηκε και εκεί προσδιορίζονται οι ευθύνες της πολιτείας. Το άλλο που λέει το πόρισμα είναι ότι δεν είχαν γίνει αποψιλώσεις εκτεταμένων αντιπυρικών ζωνών και αυτό βοήθησε την πυρκαγιά. Αλλά το κεντρικό θέμα είναι ότι η φωτιά έφτασε εκεί. Επρεπε να υπάρχει προληπτική παρέμβαση και όχι εκ των υστέρων”, κατέληξε.