ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                4-9-2023

Θ. Ξανθόπουλος στην Ertnews: Η φωτιά που κατακαίει 16 μέρες τον Έβρο είναι κραυγαλέα εκδήλωση της ανεπάρκειας του κράτους-Μεγάλη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοκρατία η αθρόα συμμετοχή πολιτών στην εκλογή ηγεσίας

“Απορροφήσαμε μόλις το 0,5% των πιστώσεων της ΕΕ για πολιτική προστασία. Το γεγονός οτι 5 δις ευρώ λιμνάζουν δείχνει την αβελτηρία της κυβέρνησης. Έχουμε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χωρίς οργανισμό και χωρίς κάθετη λειτουργία σε περιφέρειες και δήμους. Έχουμε 3.000 και πάνω κενές θέσεις στην Πυροσβεστική. Και η προκήρυξη 500 θέσεων μέσα στον Αυγουστο, είναι ομολογία ότι αργήσαμε τραγικά”. Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Εrtnews και την δημοσιογράφο Β. Πετούρη.

“Είμαι από τη Δράμα με το μεγαλύτερο ποσοστό δασοκάλυψης. Υπάρχει το αξίωμα ότι οι φωτιές του καλοκαιριού σβήνονται τον χειμώνα. Που σημαίνει ότι η πολιτεία οφείλει να στελεχώσει επαρκώς την ΠΥ που έχει την κύρια ευθύνη της πυρόσβεσης να την εξοπλίσει με μέσα, να φροντίσει να υπάρχυν ανοιγμένοι και συντηρημένοι δασικοί δρόμοι, μητρώο εθελοντών. Αυτό είναι η πρόληψη. Το γεγονός ότι επί 16 μέρες καίγεται μια περιοχή 930.000 στρεμμάτων στον Εβρο, η μεγαλύτερη πυρκαγιά την Ευρώπη, δεν είναι απλώς εκδήλωση της κλιματικής κρίσης αλλα κραυγαλέα εκδήλωση της ανεπάρκειας του κράτους. Και αν δεν συζητήσουμε για αυτά, θα είμαστε μάρτυρες παρόμοιων γεγονότων και του χρόνου”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

–  Μετά την διπλή ήττα και την αποχώρηση του προβεβλημένου ηγέτη μας Αλέξη Τσίπρα, δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για την εκλογή νέας ηγεσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι λαβωμένος είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και έχει πολύ μεγάλη σημασία για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος να βρεi τον βηματισμό του γιατί είναι θέμα ποιότητας και λειτουργίας της δημοκρατίας. Με την έννοια αυτή έχει ευρύτερη σημασία η εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

–  Στο διαρκές συνέδριο όπου παραβρέθηκα, επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες. Ήταν μια βαθιά πολιτική διαδικασία, μας φώτισε όλους. Θα υπάρξουν και ρήξεις και αντιπαραθεσεις. Μας ενδιαφέρει όμως να κινούνται σε πολιτικό πλαίσιο. Και έτσι έγινε. Και εμένα με ξένισε η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος κομίζει ενα άλλο λόγο, μια διαφορετική προσέγγιση. Ο λόγος ωστόσο είναι στους πολίτες. Εχει μεγάλη σημασία η αθρόα συμμετοχή για να είναι νομιμοποιημένος ο νέος ή η νέα πρόεδρος και να βάλει πλώρη για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

–  Οπως έχει ήδη πει, στηρίζω την Έφη Αχτσιόγλου γιατί έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά και τα προσωπικά στοιχεία για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην μετα Τσίπρα εποχή.