ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                 17-12-2022

Θ. Ξανθόπουλος στην ΓΣ της ΕνΔΕ: Καθυστερεί η έρευνα για τις υποκλοπές, μοιραία η σύγκριση με αλλοδαπές έννομες τάξεις-Κρίσιμος ο ρόλος της δικαιοσύνης στην διαλεύκανση του σκανδάλου

    Τον βαρύνοντα ρόλο που έχει η δικαιοσύνη στην ταχεία διαλεύκανση σκανδάλων όπως αυτό των υποκλοπών, που πλήττουν το κράτος δικαίου και την λειτουργία της δημοκρατίας, επεσήμανε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλoς Ξανθόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια Γ.Σ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών μιλώντας για καθυστέρηση στη δικαστική διαλεύκανσή της.

   Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η φετινή Γ.Σ. διεξάγεται σε μια συγκυρία εξαιρετικά φορτισμένη συνολικά για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μοιραίες συγκρίσεις που γίνονται με αλλοδαπές έννομες τάξεις, τα όσα ήδη έχουν συμβεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει το κράτος δικαίου και τη λειτουργία της δημοκρατίας, η έρευνα που δεν έχει τους απαιτούμενους ρυθμούς, οι διαφωνίες μεταξύ θεσμικών παραγόντων, όπως είναι η ΑΔΑΕ και η Εισαγγελία ΑΠ αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό αλλά και ανάγκη για θεσμικές πρωτοβουλίες. Για ακόμη μια φορά οι δικές σας πλάτες καλούνται να σηκώσουν τα βάρη μιας ολόκληρης κοινωνίας, για μια ακόμη φορά η δική σας συνείδηση καλείται να κρίνει».

     Υπογράμμισε επίσης ότι ο ανεξάρτητος θεσμός της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε πως χρειάζεται υλικούς & ανθρώπινους πόρους αλλά και ένα πλαίσιο αυτονομίας, μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η ελευθεροφροσύνη των Δικαστών, χωρίς την οποία η απονομή της Δικαιοσύνης καθίσταται μια τυπική, φορμαλιστική διαδικασία. Στο πλαίσιο δε του κεντρικού συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «Δικαιοσύνη Παντού», επανέλαβε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του και στον στο τομέα της Δικαιοσύνης: αποκατάσταση μισθολογικών, φορολογικών αδικιών, ενίσχυση στελέχωσης, κτιριακών υποδομών, επέκταση «Ηλεκτρονικής Δικ/νης», διακοπή ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής & εκτελεστικής εξουσίας, νέος προσανατολισμός στη Σχολή Δικαστών, τέλος στην κακή νομοθέτηση, νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», νομική κατοχύρωση του γάμου για όλα τα πρόσωπα, κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών, που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη αυτή των τραπεζικών στελεχών.

     Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός