ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                   21-10-2022

Θ. Ξανθόπουλος για υποκλοπές: Προσωποπαγής μηχανισμός του κ. Μητσοτάκη, εκτός κάθε ελέγχου, η ΕΥΠ-Βαθύ το τραύμα στο κράτος δικαίου

    «Η ιστορία των υποκλοπών είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς, αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019», τόνισε μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.  Όπως είπε όλα ξεκίνησαν με την υπαγωγή της ΕΥΠ στο Μαξίμου αμέσως μετά τις εκλογές και την αλλαγή του νόμου για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. «Στη συνέχεια τα πράγματα σοβάρεψαν ακόμη περισσότερο όταν με τροπολογία που ψηφίστηκε, δεν επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον πολίτη που παρακολουθείται από την ΕΥΠ, όταν δεν τελεσφόρησε η παρακολούθηση για να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του. Αρχίζει να διαφαίνεται η οικοδόμηση ενός προσωποπαγούς μηχανισμού τη ΕΥΠ εκτός ελέγχου και διαδικασιών που αναφέρεται μόνο στον κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

     «Υπάρχει ένα οδυνηρό ερώτημα», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Έχετε αντιληφθεί το βαθύ τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου της χώρας; Κάνατε την ΕΥΠ αυτόνομο άντρο χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αποκλείσατε όλους τους προτεινόμενους μάρτυρες και αφυδατώσατε τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Οι περισσότεροι μάρτυρες επικαλέσθηκαν το απόρρητο γιατί θέλατε να κρύψετε τις πομπές σας. Περιστέλλετε το δικαίωμα κοινοβουλευτικού ελέγχου και από την Επιτροπή Θεσμών και από την Εξεταστική», συμπλήρωσε.

     Και κατέληξε: Έχουμε πρόβλημα λειτουργίας του κράτους δικαίου. Κανείς δεν απαντά γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ποιος έδωσε την εντολή. Φέρνετε ένα πόρισμα απόρρητο που δεν κατατίθεται. Δεν επιτρέψουμε σε κανέναν να θεωρήσει ότι μπορεί να διαχειρίζεται τη χώρα κατά το δοκούν. Έρχεται ήδη εξεταστική επιτροπή  από το Ευρωκοινοβούλιο για να ερευνήσει το γεγονός  Οι μέρες σας θα είναι σύντομες. Η ιστορία αυτή θα καταγραφεί ως μια πολλή σκοτεινή πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

    Εδώ η ομιλία