ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                               22-7-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Ο συμβιβασμός Novartis-HΠΑ επιβεβαιώνει το σκάνδαλο και την εμπλοκή πολιτικών-Στίγμα για τη χώρα η δίωξη της εισαγγελέως διαφθοράς

«Η χώρα διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, παγιώνοντας ένα προσοπωπαγές καθεστώς που απομακρύνεται από τις παραδοχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προσεγγίζει καθεστώτα τύπου Ουγγαρίας, Πολωνίας. Η χώρα εισέρχεται στον αστερισμό των παράνομων ηχογραφήσεων και η κυβέρνηση «αξιοποιεί» το περιεχόμενό τους».

Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη Ολομέλεια τηα Βουλής, κατά την συζήτηση για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Με την αριθμητική σας υπεροχή στην Προανακριτική Επιτροπή, αγνοείτε το σκάνδαλο Novartis και παραπέμπετε τον κ. Παπαγγελόπουλο, καταπατώντας στοιχειώδεις δικονομικούς κανόνες και βασικές αρχές του δικαίου», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Στα βασικά σημεία της παρέμβασής του ο κ. Ξανθόπουλος, επεσήμανε τα εξής:

-Η εξαίρεση Πολάκη, Τζανακόπουλου  με το ξεκίνημα των εργασιών της Επιτροπής αποτέλεσαν τις τροχιοδεικτικές βολές. Παραβιάσατε τον Κανονισμό λειτουργία της Βουλής και το αποκλειστικό προνόμιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ορίζει τα αυτός την εκπροσώπηση του κόμματός του και όχι κάποιος άλλος

-Θυμόμαστε την κυριολεκτικά απέλπιδα προσπάθεια σας να αποκαλύψετε την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Είναι εντυπωσιακό πως δεν αντιλαμβάνεστε την σημασία που έχει για τη θέση της χώρας μια αποκαθήλωση του θεσμού των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Και ευτυχώς υπάρχουν δικαστές στον Αρειο Πάγο και αποφάσισαν ότι η εξέτασή τους πρέπει να γίνει με τους όρους μυστικότητας που επιβάλει ο νόμος και επομένως αποτύχατε παταγωδώς.

-Επίσης θέλατε να καταθέσουν στην Επιτροπή ιδιώτες μάρτυρες με την ιδιότητα του υπόπτου. Αλλά και εδώ η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σας απάντησε αρνητικά, με αποτέλεσμα να υποστείτε άλλη μια πολιτική και νομική ήττα.

-Παραπέμπετε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό χωρίς να κατονομάζετε τον φυσικό αυτουργό.

-Η διαφθορά μείζον πρόβλημα για τη κοινωνία. Η απόφαση συμβιβασμού Novartis με το αμερικανικό δημόσιο είναι η ληξιαρχική πράξη επιβεβαίωσης του υπαρκτού σκανδάλου και είναι αναμφισβήτητη.

-Στο κείμενο συμβιβασμού, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση,  αναφέρεται ότι μεταξύ 2012-2015, η εναγομένη  Νovartis Ελλάς κατηγορείται ότι εντός των ΗΠΑ και αλλού, προέβη σε αθέμιτες ενέργειες ώστε να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης, υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν αποφάσεις και πράξεις της εν λόγω κυβέρνησης, των υπηρεσιών και των οργάνων της. Η αναφορά είναι ρητή αλλά κάποιοι επιμένουν να κάνουν πως δεν την βλέπουν.

-Η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα και αρκείται να παρακολουθεί την ποινική δίωξη της κ. Τουλουπάκη με διπλό σκοπό: Αφ΄ενός να βρεθεί ο φυσικός αυτουργός που δεν κατονομάζεται στο πόρισμα και αφ΄ετέρου να υπάρξει η αφομή για να αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελέα διαφθοράς.

-Το γεγονός ότι ασκείται ποινική δίωξη κατά της εισαγγελέως διαφθοράς, αποτελεί στίγμα για τη χώρα μας την οποία κατατάσσει στην κατηγορία χωρών όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία.

-Να ληφθεί υπόψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να αρχειοθετηθούν όλες οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων και ότι άλλος υπουργός ζήτησε την ποινική δίωξη της κ. Τουλουπάκη.

-Απευθύνομαι σε όλους τους εισαγγελείς και δικαστές για να τους πω ότι υπηρετούν σε ένα σώμα οι απαρχες του οποίου έχουν στην προμετωπίδα τους τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη, Δυστυχώς στη πορεία είχαμε και κάποιον Κόλλια. Η κ. Τουλουπάκη και οι ικανοί και έντιμοι δικαστές έχουν επιλέξει πλευρά.

Δείτε εδώ την ομιλία: