ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                          26-1-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για τις εκτεταμένες και επιβεβαιωμένες από την ΑΔΑΕ παρακολουθήσεις της ΕΥΠ που πλήττουν τη δημοκρατία

   “Εχει διαπιστωθεί με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι γίνονταν εκτεταμένες, αθρόες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, η οποία είναι στην απόλυτη  δικαιοδοσία και πολιτική ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη. Και αυτό δεν μπορεί να αποκρυβεί ούτε να θεωρηθεί απλό διαχειριστικό λάθος”, τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ αι τον Θ. Σιαφάκα.

     «Όλα έγιναν μετά το πόρισμα της ΑΔΑΕ και τις διαπιστωμένες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Η ουσία του προβλήματος δεν αφορά μια συνήθη πολιτική αντιπαράθεση αλλά τον πυρήνα του κράτους δικαίου που βάλλεται. Όταν ο κ. Τσίπρας έγινε αποδέκτης της επίσημης επιβεβαίωσης των παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφαλείας από την ΕΥΠ,  ανθρώπων με βαρύνοντα ρόλο στο δημόσιο βίο, όφειλε ως  θεσμικός παράγοντας να φέρει το θέμα τη Βουλή. Γιατί όπως είπε, δεν μας αξίζει η αυτή η κυβέρνηση και εκφράζουμε την δυσπιστία μας γιατί έχει τρωθεί το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε.

     «Ο κ. Μητσοτάκης διαρρήγνυε τα ιμάτια ότι είναι δυνατόν να παρακολουθεί τον κ. Χατζηδάκη και τώρα που ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση πήγε στη Κρήτη. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή αυτονομήθηκε η ΕΥΠ, τα ρυπαρά δίκτυα όπως τα λένε και ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί γιατί έχασε τον έλεγχο μιας κρίσιμης υπηρεσίας που είναι στον απόλυτο έλεγχό του. Ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθοδήγησε, ενορχήστρωσε  και ανέχθηκε αυτή την λειτουργία. Επομένως ο κ. Μητσοτάκης ή είναι συνένοχος ή ανίκανος Δεν μπορεί να είναι τίποτα από τα δύο και να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε.

   «Ενδεικτικό ενοχής της ΝΔ είναι το ότι δεν απαντά την ουσία της πρότασης δυσπιστίας αλλά λέει και σεις έχετε τα άπλυτα σας, άρα όλοι το ίδιο είμαστε. Έχουμε δεσμευθεί για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το πόρισμα της. Ηδη με αφορμή την υποβολή μηνυτήριων αναφορών υπάρχει δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.