ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                       8-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση επέδειξε προχειρότητα, αγνόησε τις θεσμοθετημένες διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων- Η χώρα χρειάζεται επαρκή άμυνα, αλλά δεν μπορεί να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών

     «Τις διαπαραγματεύσεις με την Γαλλία τις ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε διαγνώσει την ανάγκη να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις. Επειδή ως χώρα περάσαμε πολλά με τη προμήθεια οπλικών συστημάτων, έχουν θεσμοθετηθεί 4 στάδια-φίλτρα στο υπ. Εθνικής Αμυνας, τα οποία ελέγχουν τα όπλα που θα αγορασθούν, ώστε να μην δημιουργούνται εξαρτήσεις, δεύτερες σκέψεις και να μη δίνεται η δυνατότητα επηρεασμού γνώμης με ανέντιμα μέσα. Εδώ όμως αγνοήθηκαν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες. Το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων, μας καθιστά κατ αρχάς επιφυλακτικούς».

      Αυτό τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Briefing του Action 24, o τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε αρχικά να αγοράσουμε 12 Ραφάλ και τελικά παίρνουμε, χωρίς διαδικασίες, 24. Αυτό δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Η χώρα μετά τη κρίση και τα μνημόνια, πρέπει να ανακτήσει το χαμένο δημοσιονομικό έδαφος. Ασφαλώς χρειάζεται επαρκή άμυνα, αλλά δεν μπορεί να εμπλακεί σε ανταγωνισμό εξοπλισμών».

    Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Γαλλία, παρατήρησε: «Η κυβέρνηση οφείλει να αντιρροπήσει τις τεκμηριωμένες επιφυλάξεις μεγάλης μερίδας της Βουλής για την συμφωνία με τη Γαλλία. Η ουσιαστική διαφωνία μας εστιάζεται σε δύο κυρίως ζητήματα: Τα σημεία τριβής μας με την Τουρκία είναι εκτός των 6 μιλίων, τα οποία δεν καλύπτει η συμφωνία. Επίσης προβλέπεται αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Υποσαχάρια Αφρική.  Γι’ αυτό ζητήσαμε να κάνει η γαλλική κυβέρνηση ρηματική διακοίνωση να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτική επέμβαση. Εμείς μιλούσαμε για συνδρομή αλληλεγγύης σε αυτές χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης, όχι να εμπλακεί η χώρα σε ένοπλη σύρραξη. Και το έγγραφο της κυβέρνησης που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στην δευτερολογία του στη Βουλή, μιλά για ένοπλη σύρραξη».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί αντιπολίτευση αρχών», συμπλήρωσε. «Ας κάνουν οι πολίτες σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν και με  τη σπέκουλα της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών. Ας δουν την υπεύθυνη στάση μας στην κρίση του Εβρου και στην πανδημική κρίση».

      Για τα νέα υγειονομικά μέτρα σημείωσε πως ο διαχωρισμός δεν είναι αποδοτικός. «Στη Δράμα έχουμε χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, χάσαμε 300 ανθρώπους, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλη τακτική, να ιχνηλατήσει την πανδημία, να μην αποκλείει την πρόσβαση όλων στα τεστ. Και μάλιστα στη Β. Ελλάδα που έχει αρχίσει το κρύο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

     Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την προοδευτική κυβέρνηση, είπε: «Εκκρεμεί η ετυμηγορία του λαού. Όταν αναδείξει την ανάγκη προοδευτικής συνεργασίας θα κριθούμε όλοι. Εμείς θέλουμε συνεργασία με όλη την προοδευτική αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την κατεύθυνση».

       Δείτε εδώ

     Από 51’.30’ και 1.06΄30’’