ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                             19-5-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Δεν ακούσαμε τίποτα από την ηγεσία των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό της Τουρκίας και τις υπερπτήσεις-Ο κ. Μητσοτάκης όπου πάει αγοράζει, μόνος του, όπλα

  «Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται κάποια χώρα αγοράζει όπλα. Με δική του απόφαση, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων. Ποιος εισηγήθηκε να αγοράσουμε F-35;»,  τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Blue και την εκπομπή Παρεμβάσεις¨ για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

   «Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Όμως η αυτοσχεδιαστική του τακτική να κάνει πολιτική μέσω αγορών οπλικών συστημάτων δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από τις αγορές εξοπλιστικών», πρόσθεσε. Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε επίσης ότι από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης ήταν μια πολύ καλά στημένη επίσκεψη, ωστόσο, θα περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Δεν ακούσαμε τίποτα για τον εξοπλισμό της Τουρκίας από την αμερικανική πλευρά. Ούτε για τις υπερπτήσεις», συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στο καυτό θέμα της ακρίβειας, είπε ότι η κυβέρνηση είναι εμμονική και δεν αντιλαμβάνεται τις δομικές αδυναμίες του συστήματος. Επιδοτεί την κερδοσκοπία και νομίζει ότι απαλύνει το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς έρχεται ο πληθωρισμός που τρέχει με 10,2% και «καταπίνει την όποια αύξηση. «Χρειάζονται γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές στο τομέα της ενέργειας. Δεν μπορεί το 100% των τιμών να συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Ο Μακρόν επέβαλε στο 70% αδιαπραγμάτευτη τιμή. Η Ισπανία και η Πορτογαλία αυτονομήθηκαν. Όταν θέλεις να διαφοροποιηθείς υπάρχουν δυνατότητες και .πρέπει να τις εξαντλήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει να στρίψει το υπερωκεάνιο. Δε στρίβει όμως.. Είχαμε ζωτικό χώρο να κινηθούμε και δεν τον αξιοποίησε», υπογράμμισε.

     Ο κ. Ξανθόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να υποδείξει στην ΡΑΕ τον τρόπο ελέγχου των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και ότι περιόρισε ασφυκτικά το χρονικό διάστημα του ελέγχου κατά τρεις μήνες, χωρίς να συμπεριλάβει τις ΑΠΕ.  Όπως είπε, «υπάρχει άλλος δρόμος, με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, και του ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης και την αύξηση μισθού στα 800 ευρώ. Η κυβέρνηση αρνείται γιατί έχει εκλεκτικές συγγένειες με μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού κεφαλαίου και θεωρεί ότι όλα θα τα ρυθμίσει η αγορά”.

     Μιλώντας τέλος για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε ότι «είμαστε πλέον ένα μεγάλο κόμμα, με 172.000 μέλη. Εχουμε κάνει πρόκληση συνεργασίας προς την προοδευτική αντιπολίτευση για να πάμε απέναντι στη ΝΔ. Είναι καθοριστικό να είμαστε πρώτοι έστω και με  μια ψήφo στις εκλογές για να έχουμε την εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης».

    Δείτε το βίντεο

    Από 15.10’, 48.10   1.09.45’’