ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                            30-7-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Σε άμεσο κίνδυνο η α΄ κατοικία-Η κυβέρνηση παλινωδεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθυστερεί την στελέχωση του ΕΣΥ

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για την προστασία της α΄ κατοικίας που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Παρεμβάσεις του Blue Sky με τον Γ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Ξανθόπουλος, αναφέρθηκε ακόμη στην κοροϊδία των αναδρομικών στους συνταξιούχους, στα ελληνοτουρκικά όπου σημείωσε ότι η μόνη διαφορά προς συζήτηση με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα ενώ επέρριψε ευθύνες στη κυβέρνηση για ανεπάρκειες και παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας πως ακόμη δεν έχει στελεχωθεί πλήρως το ΕΣΥ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ξανθόπουλος είπε:

Για τα αναδρομικά: Η κυβέρνηση έκανε την ανάγκη φιλοτιμία μετά την απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ. Όμως πρέπει να δούμε τι δίνει τελικά στους συνταξιούχους από τα οφειλόμενα αναδρομικά. Ηδη με τροπολογία αναγκάζει τους δικαιούχους να παραιτηθούν από αξιώσεις σε επικουρικές και δώρα(47’20’’ του βίντεο)

Για προστασία α΄κατοικίας: Στις 31-7-2020 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ερχεται τσουνάμι πλειστηριασμών, η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα (55’.00 του βίντεο).

Για τα ελληνοτουρκικά: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε ποια βάση και ποια ζητήματα θα συζητήσουμε με την Τουρκία. Υπάρχουν οι συνθήκες, μας δεσμεύουν. Δεν θα βάλουμε τον αναθεωρητισμό από την πίσω πόρτα. Τα μόνα θέματα που υπάρχουν προς συζήτηση είναι η υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια η ΑΟΖ(1.08’ 50’’ του βίντεο).

Για τον κορωνοϊό και τις ευθύνες της κυβέρνησης: Η ατομική ευθύνη είναι το φύλλο συκής που επικαλείται η κυβέρνηση για να καλύψεις τις δικές της ευθύνες και ανεπάρκειες. Σαφώς η ευθύνη του πολίτη είναι πολύ σημαντική αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και η κυβερνητική πολιτική που παρεμβαίνει και ρυθμίζει. Το βάζω- βγάζω μάσκες, ανοίγω-κλείνω σύνορα, η ανυπαρξία συνεργείων ελέγχου του ΕΟΔΥ στα σύνορα, όλα αυτά, απαξιώνουν στη συνείδηση των πολιτών την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων.

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά, περισσότερη σοβαρότητα, μέτρο και ευθύνη. Η κυβέρνηση παλινωδεί αλλά αυτό το μεταβατικό στάδιο θα κρίνει το β΄ κύμα της πανδημίας.

Θέλω να τονίσω ακόμη ότι αργεί στη στελέχωση του ΕΣΥ. Δεν προχωρά με την ένταση που απαιτεί η πανδημία. Εδώ δεν έχουμε το άλλοθι του αιφνιδιασμού. Είναι απόλυτα υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις της (1.29’20’’ του βίντεο).

Δείτε το βίντεο εδώ: