ΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       21-7-2023

Θ. Ξανθόπουλος στο Κανάλι Ένα: Απαιτούνται έγκαιρα σχέδια και πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

“Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές γιατί ουσιαστικά θεωρούμε οτι με κινήσεις εκ των ενόντων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ομως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με βάθος και με συναινέσεις για να αντιδράσουμε ακαριαία. Γιατί στις δασικές φωτιές το πρώτο διάστημα είναι κρίσιμο”. Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι Ενα του Πειραιά για τις πυρκαγιές που καταστρέφουν δασικό πλούτο της χώρας.

Και συμπλήρωσε: “Τώρα είναι η ώρα της μάχης, της υποστήριξης σε πυροσβέστες, εθελοντές, πολίτες που επιχειρούν να σώσουν το βιός τους. Μετά θα αποδώσουμε ψύχραιμα τις ευθύνες. Εμείς στη Δράμα που έχουμε δάση, το δάσος του Καράντερε, το δάσος του Φρακτού, έχουμε περισσή ευαισθησία. Υπάρχει το αξίωμα ότι οι φωτιές του καλοκαιριού σβήνονται τον χειμώνα. Που σημαίνει ότι οι πιστώσεις προς τους δήμους πρέπει να δίνονται νωρίς, οι διανοίξεις των δασικών δρόμων να γίνονται νωρίς, οι προσλήψεις πυροσβεστών πολύ νωρίς, να μην υπάρχουν κενά στις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα οχήματα να είναι έτοιμα και καλοσυντηρημένα. Οταν διαβάζω ότι ο κ. Πατούλης έκανε διαγωνισμό για εκμίσθωση οχημάτων με ημερομηνία 15 Ιουλίου, τι να πω”. Επανέλαβε επίσης ότι το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ, που συστάθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι, παραδόθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και έκτοτε αγνοείιται”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ν/σ της ψήφου των αποδήμων που εκκρεμεί για ψήφιση και στο οποίο είναι εισηγητής, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση επικαλείται τη μικρή συμμετοχή με τον ισχύοντα νόμο για να καταργήσει κάθε φίλτρο, κάθε προϋπόθεση που να αποδεικνύει ότι οι εκλογείς έχουν σχέση με τη χώρα. Χαρακτήρισε υποκριτική την στάση της κυβέρνησης που μιλά για παροχή ψήφου μόνο στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όταν σύμφωνα με το δίκαιο του αίματος, όποιος έχει καταγωγή ελληνική μπορεί να ζητήσει την ιθαγένεια και αυτοδίκαια αποκτά το δικαίωμα του εκλέγειν. ¨”Ετσι όμως μπορεί να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα σε μεγάλους αριθμούς και να έχουν καθοριστικό ρόλο όσοι ψηφίζουν εκτός Ελλάδας. Ολες οι χώρες με μεγάλη διασπορά έχουν φίλτρα και προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εκλογικό σώμα ισοδύναμο εντός και εκτός χώρας. Βεβαίως να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις”, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, είπε: Είμαστε υποχρεωμένοι από τη γεωγραφία και την ιστορία να συνεννοηθούμε με την Τουρκία. Εαν δεν μπορέσουμε να πάμε στη Χάγη για να διευθετηθούν τα όποια προβλήματα. Αν ο πρωθυπουργός πριν μπούμε στο γήπεδο, μιλάει από τα αποδυτήρια για υποχωρήσεις, καταλαβαίνετε τι κλίμα δημιουργεί. Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, που είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία και είναι παγιώς νομική διαφορά. Ο κ. Μητσοτάκης τελευταία μίλησε για γεωπολιτική διαφορά, η οποία όμως είναι θέμα συσχετισμού και διαπραγματεύσεων. Ζητάμε εξηγήσεις, και θέτουμε το θέμα στον ελληνικό λαό για να είναι ενήμερος”.

Τέλος, χαρακτήρισε μεταβατική την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. “Αναζητούμε νέο επικεφαλής. Η Εφη Αχτσιόγλου μπορεί να συμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ της μετά τον Τσίπρα εποχής. Εχει δώσει δείγμα γραφής και πολιτικής και τεχνοκρατικής επάρκειας. Η έκταση της ήττας μας έκανε όλους πιο προσεκτικούς. Ακόμη και με 18% και λαβωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Οφείλουμε λοιπόν να τιμήσουμε την ψήφο των πολιτών και την ανάγκη της κοινωνίας να υπάρχει ανάχωμα στην διαφαινόμενη επικυριαρχία Μητσοτάκη. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο να συμμετέχει στις εκλογές ώστε ο νέος επικεφαλής να έχει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση”, κατέληξε