ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                    25-5-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Πάμε να δώσουμε τη μάχη για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, ανάσα για την δημοκρατία, ελπίδα για τους πολίτες ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν

“Πάμε να δώσουμε τη μάχη για ένα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό που θα αποτελεί ανάσα για τη δημοκρατία. Γιατι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει φραγμό στην αυθαιρεσία και την συντηρητική αναδίπλωση, ελπίδα για τους πολίτες ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ”, τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο Κανάλι Ένα και τον Βασ. Ταλαμάγκα.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, μίλησε για μια πολύ σοβαρή ήττα “που μας αναγκάζει να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες μας και να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στη κοινωνία”. Οπως είπε, η επιλογή της απλής αναλογικής αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα καθώς οι όμοροι πολιτικοί χώροι όχι μόνο κώφευσαν αλλά αδιαφόρησαν προκλητικά στην πρόσκλησή μας για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. “Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να ακούνε το τετράπτυχο αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, ισχυρό, αποτελεσματικό κράτος, αλλά στην ερώτηση ποιος θα το υλοποιήσει δεν είχαμε σαφή απάντηση. Το θολό αυτό κλίμα που εκπέμψαμε ώθησε την πλειοψηφία της κοινωνίας να πάει στη κάλπη της ΝΔ. Η ευθύνη είναι απολύτως δική μας”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ε του κόμματος, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε: “Προφανώς δεν ανταμώνουμε για να ανταλλάξουμε συλλυπητήρια αλλά για να κάνουμε μια πρώτη συζήτηση-αποτίμηση των αιτίων της ήττας. Αλλά δεν μπορεί, τώρα, παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης να γίνει μια εξαντλητική συζήτηση. Θα πρέπει ο Πρόεδρος να προχωρήσει σε σημειακές, ενδεικτικές αλλαγές και να αποσαφηνιστεί το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ή θα έχουμε μονοκρατορία Μητσοτάκη ή έναν ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένο, φράγμα θεσμικό για να προστατέψουμε τις κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους” .Και πρόσθεσε: “Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη συζήτηση, γιατί χάθηκαν λαϊκές περιοχές όπου είχαμε ηγεμονική παρουσία και πήγαν στη δεξιά”.

 Οσον αφορά τις ευθύνες ξεκαθάρισε, ότι όλοι έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. “Το να τα ρίξουμε όλα τώρα στο Πρόεδρο ενώ πριν τα έκανε όλα καλά, είναι υποκριτικό και αλυσιτελές. Φοβάμαι μια συζήτηση θα επικεντρώνει σε ονόματα και όχι στα ουσιαστικά αίτια της ήττας. Πάμε να δώσουμε τη μάχη για ένα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, ανάσα για τη δημοκρατία. Αν στη πρώτη τετραετία ο κ. Μητσοτάκης έδωσε δείγμα γραφής με παρακολουθήσεις, με περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καταλαβαίνετε τι θα κάνει την δεύτερη τετραετία αν γίνει απόλυτος κυρίαρχος. Γι’ αυτό λέμε ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί φραγμό στην αυθαιρεσία και την συντηρητική αναδίπλωση Μητσοτάκη και ελπίδα για τους πολίτες ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα”, κατέληξε.