ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

                                     20-7-2023

Θ. Ξανθόπουλος στο Κανάλι τη Βουλής: Θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας-Η πολιτική της κυβέρνησης τροφοδοτεί την κερδοσκοπία

“Θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε στρατηγική να αντιμετωπίσουμε την κρίση που αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτές οι επιλογές των επιδομάτων pass, μπορεί να δίνουν κάποια ανάσα, αλλά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να ξεπερνά το 12%, αυτού του είδους οι “ασπιρίνες” δεν βοηθούν γιατί δεν χτυπούν την κερδοσκοπία”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και την εκπομπή “Πρωινή Επισκόπηση”.

“Τα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης δεν φορολογήθηκαν ακόμη. Υπάρχει έλλειψη μηχανισμών ελέγχου στην αλυσίδα τροφίμων όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός. Ολη η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι λάθος, τροφοδοτεί την κερδοκσοπία”, συμπλήρωσε.

     Ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε την στήριξή του προς την Εφη Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει και να εμπνεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας, μετά Τσίπρα, εποχής. “Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ ότι η Εφη θα μπορέσει να ανατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την δημοκρατική παράταξη”, πρόσθεσε.

   Για τις πυρκαγιές είπε μεταξύ άλλων:

– Οταν τελειώσει η λαίλαπα θα αποτιμήσουμε ψύχραιμα τις πράξεις και τις παραλείψεις όσων έχουν την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις. Προς το παρόν προέχουν η αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια, το περιβάλλον και τα δίκτυα.

– Χρειάζεται ωρίμανση και ωριμότητα για το πρόβλημα του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών. Μετά την τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε στην επιτροπή Γκολντάμερ να κάνει προτάσεις. Το πόρισμα το παραδώσαμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αγνοείται η τύχη του.

    Για το ν/σ της ψήφου των εκλογέων του εξωτερικού, σημείωσε:

–  Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Ολοι μας θέλουμε οι Ελληνες του εξωτερικού να μπορούν και να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν.

–  Η κυβέρνηση με την πρόταση της ανοίγει αυτό το δικαίωμα απεριορίστως. Θα ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αλλα με βάση το δίκαιο του αίματος όποιος έλκει καταγωγή ελληνική και την αποκτήσει μπορεί να γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους. Υπάρχει εδώ ένα ενδεχόμενο μικρό, θεωρητικό, λίγο πιθανό, να έχουμε ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος περίπου όσο εντός Ελλάδος.

–   Αν δεν λειτούργησε το προηγούμενο σύστημα να δούμε ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε. Από τη φύση του το θέμα απαιτεί ευρύτερη συναίνεση 2/3, η κυβέρνηση όμως δεν το κάνει. Θα έπρεπε να προηγηθεί διαδικασία συνεννοήσεων που δεν έγιναν

–  Η έννοια του πολίτη σημαίνει ενεργή και ουσιαστική παρουσία και ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της χώρας. Δεν μας αρκεί ότι ο προπάππους είναι Ελληνας. Είμαστε πολλοί επιφυλακτικοί με το να ψηφίζουν χωρίς να έχουν σχέση με τη χώρα. Ολες οι χώρες που έχουν διασπορά πολιτών έχουν ασφαλιστικές δικλείδες και προϋποθέσεις. Πολλές μάλιστα, όπως το Ισραήλ και η Ιρλανδία, πολύ αυστηρές.

   Οσον αφορά την ομόθυμη απόφαση της Βουλής να δωρίσει ιατρικό μηχάνημα στο Αττικό νοσοκομείο, ο κ. Ξανθόπουλος, σχολίασε ότι η χειρονομία αυτής ανταποκρίνεται σε ανάγκη αλλά θα προτιμούσε να μην εξαρτάται το ΕΣΥ απο πρωτοβουλίες δημοσίων φορέων και ιδιωτών αλλά να χρηματοδοτείται επαρκώς και να καλύπτει τις ανάγκες τους. Θύμισε μάλιστα τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας όπως αυτό της Δράμας.