ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                           18-5-2021

Θ. Ξανθόπουλος για μηνυτήρια αναφορά: Καλούμε τη Δικαιοσύνη να ελέγξει τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου-Το πολιτικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί και σε έκτακτες συνθήκες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

«Από την αρχή της πανδημίας, η κ. Νικολάου με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες,  άρχισε να μοιράζει απευθείας αναθέσεις για προμήθειες στις φυλακές. Εχουμε εξαντλήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχουμε κάνει δημόσιες παρεμβάσεις αλλά εισπράξαμε από την κυβέρνηση χαλαρή διάψευση, σιωπή και ένοχη αμηχανία. Διαπιστώσαμε ότι αυτή η ιστορία έχει και ποινική διάσταση και επειδή δεν πρέπει να σιωπούμε όταν η πολιτική δράση ξεπερνά τα όρια, αποφασίσαμε σε θεσμικό επίπεδο να δράσουμε, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη».. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο, σχετικά με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά της Γενικής Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως είπε, «Κάνουμε μηνυτήρια αναφορά για να δώσουμε στη δικαιοσύνη το έναυσμα να ελέγξει το πλήθος των καταγγελιών που υπάρχουν στις 95 σελίδες  της αναφοράς και στα εκτεταμένα σχετικά έγγραφα που την τεκμηριώνουν». Και πρόσθεσε: «Σε διάστημα ενός έτους η κ. Νικολάου έκανε τα πάντα σύμφωνα με  τις  καταγγελίες. Κατάτμησε συμβάσεις, ανέθεσε σε ακριβότερες τιμές από τις ισχύουσες στην αγορά και σε επιχειρήσεις που μόλις συστάθηκαν ή δεν είχαν εγκαταστάσεις. Πρέπει η δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα αυτά και εφόσον διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να προχωρήσει την υπόθεση ανάλογα».

Ο κ. Ξανθόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε επίσης:

-Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που στοιχειωδώς εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών. Η πανδημία παραμένει εδώ ένα χρόνο, αλλά μετά τους πρώτους 1-2 μήνες, διατηρήθηκε ως σήμερα η πεπατημένη των απευθείας αναθέσεων.

– Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί στη Βουλή και η κυβέρνηση αρνείται να το διερευνήσει και να το διορθώσει. Κατά την άποψη μας όμως υπάρχει και ποινική διάσταση, Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας. Οφείλουμε αφού εξαντλήσαμε την πολιτική και κοινοβουλευτική διαδικασία να το φέρουμε στη δικαιοσύνη. Το αρμόδια δικαστικά όργανα θα αξιολογήσουν τα στοιχεία και εάν κρίνουν ότι υπάρχει θέμα, θα προχωρήσουν Αλλιώς ας κλείσει εκεί.

– Οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν φυσικά την κυβέρνηση. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αγγίζει λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και «όχι να βρίσκουμε ευκαιρία για να κάνουμε δουλίτσες με τους «ημετέρους».

Επισυνάπτεται το ηχητικό