ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                      19-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος για απόφαση αποφυλάκισης Πατέλη: Δεν ήταν μια καλή ημέρα για τη δικαιοσύνη-Η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δείχνει ότι η απόφαση πρέπει να ελεγχθεί

«Oλοι οι πολίτες αισθάνονται ότι  δεν ήταν μια καλή ημέρα για τη δικαιοσύνη, σε αντίθεση με εκείνη της περσινής ιστορικής απόφασης με τη καταδίκη της Χ.Α ως εγκληματικής οργάνωσης», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο Κόκκινο, για την απόφαση του Εφετείου που ανέστειλε την ποινή του χρυσαυγίτη Γ. Πατέλη.

    «Θα μιλήσω νομικά. Πριν ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση της περσινής καταδίκης, έρχεται μια απόφαση του συμβούλιου εφετών και του δίνει τη δυνατότητα να αποφυλακισθεί, υιοθετώντας ένα σκεπτικό που δεν συνάδει με την καταδίκη του ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης», επεσήμανε.

     «Έχουμε πλειάδα γεγονότων φασιστικής βίας το τελευταίο διάστημα και θεωρώ ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, στέλνουν λάθος μηνύματα στη κοινωνία. Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μελετά την απόφαση για να ασκήσει τα κατά νόμο δικαιώματά του αποδεικνύει ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Θέλω να πιστεύω ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν την ευθικρισία να εξετάσουν πότε μια απόφαση αντέχει τη βάσανο της επιστημονικής κρίσης. Η παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα του Α.Π δείχνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να ελεγχθεί», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

   Απαντώντας σε ερώτηση για φαινόμενα ανοχής από μερίδα των κρατικών θεσμών σε περιστατικά ακροδεξιάς βίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε πολύ καλά στο δημόσιο βίο, οι θεσμοί συμπυκνώνουν τις κοινωνικές και ταξικές σχέσεις. Είναι λογικό σε ένα κομμάτι του βαθέος κράτους να υπάρχουν ακόμη αυτές οι απόψεις. Το γεγονός αυτό μας καλεί σε πανδημοκρατική πανστρατιά. Γιατί αφορά όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Πρέπει να εξαλείψουμε το φίδι του φασισμού και τις συνθήκες που το τροφοδοτούν. Δεν τελειώσαμε μαζί του με την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης».

    Αναφερόμενος τέλος στο σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν σύμβουλός του, λίγο μετά την απαλλαγή του τελευταίου από το δικαστικό συμβούλιο λόγω ανυπαρξίας οποιαδήποτε υπηρεσιακής του σχέσης με το υπουργείο Υγείας, ο κ . Ξανθόπουλος παρατήρησε: «Στην συντηρητική κυβέρνηση επικρατεί η αίσθηση ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας. Θεωρούν ότι μετά την απόφαση αυτή τελείωσε η υπόθεση. Όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη η ιστορία. Υπάρχουν δικογραφίες που εκκρεμούν για το σκάνδαλο Novartis. Ο κ. Γεωργιάδης είναι κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ και με τις θεσμικές του αυτές ιδιότητες, θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε δηλώσεις του που αφορούν θεσμούς όπως η δικαιοσύνη», κατέληξε.

Ακουστε το ηχητικό