ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                          17-6-2022

Θ. Ξανθόπουλος στο Κόκκινο: Η αδύναμη και ελλιπής αγωγή της κυβέρνησης κατά της Novartis υπονομεύει τη θέση του ελληνικού δημοσίου

    «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν. Εχουμε αναδείξει την καθυστέρηση, την κωλυσιεργία, και την προφανή αμηχανία της κυβέρνησης να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου κατά της Novartis», τόνισε o βουλευτης Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο για την αγωγή-φιάσκο της κυβέρνησης κατά της Novartis.

     Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια αδύναμη αγωγή με ελλιπή επιχειρηματολογία, καθώς θεωρεί ότι χρηματίστηκαν μόνο γιατροί. Ζητά ως ηθική βλάβη 214 εκ. ευρώ, αγνοώντας τη μεγάλη βλάβη που υπέστη το δημόσιο από την πολιτική που ακολουθήθηκε στο φάρμακο. Ετσι όσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι μένουν στο απυρόβλητο».

      «Πιστεύει όμως κανείς ότι η χώρα ζημιώθηκε από την υπέρμετρη συνταγογάρηφη γιατρών σε κάποια Κέντρο Υγείας; Ποιος μπορεί να αγνοήσει την διαδικασία τιμολόγησης του φαρμάκου, στην οποία η Ελλάδα ήταν χώρα οδηγός στην ΕΕ; Αυτές οι τιμολογήσεις γίνονταν κυβερνητικές αποφάσεις. Καταλαβαίνετε τι τεράστια κέρδη είχε η εταιρεία από αυτές τις τιμολογήσεις; Εξαιτίας άλλωστε αυτού  ασκήθηκε δίωξη και στον κ. Λοβέρδο, το όνομα του οποίου απαλείφθηκε από το έγγραφο του FBI», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, «το έγγραφο συμβιβασμού της Novartis με τις αμερικανικές αρχές, με το οποίο δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 350 εκ. δολ, μιλά για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

       «Η κυβέρνηση καθυστέρησε 17 μήνες μετά τη δεσμευτική γνωμοδότηση του ΝΣΚ να καταθέσει την αγωγή, γιατί προσπαθούσε να διαχειρισθεί την αντίφαση που προκαλούσε η θέση της ότι το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία. Όταν το αποφάσισε γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, καθώς έρχονται και εκλογές, κατέθεσε μια αγωγή με ανώδυνο περιεχόμενο», σημείωσε και κατέληξε:

     «Υπονομεύτηκε όμως έτσι η θέση του ελληνικού δημοσίου. Η αγωγή που κατατέθηκε μειώνει τις απαιτήσεις του. Είναι προσπάθεια να καλύψει τους ημέτερους. Το ίδιο δεν κάνει άλλωστε και με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που τα μειώνει για να μην τους φορολογήσει;»