ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

                                                       15-9-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θ. Ξανθόπουλος στο Κόντρα: Η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, δεν έπραξε όσα όφειλε για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας και τώρα με επικοινωνιακή διαχείριση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της

Θ. Ξανθόπουλος στο Κόντρα: Η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, δεν έπραξε όσα όφειλε για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας και τώρα με επικοινωνιακή διαχείριση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της.

“Η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις όσον αφορά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό…. Δεν έκανε αυτά που όφειλε να κάνει με βάση το νόμο για την εθνική στρατηγική για την κλιματική προσαρμογή και τα περιφερειακά σχέδια κινδύνων πλημμύρας. Τα σχέδια για την Θεσσαλία υπήρχαν από το 2018 και παρατάθηκαν 3-4 φορές… Το γεγονός ότι η ΕΕ κίνησε διαδικασία σε βάρος της χώρας μας, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τι θέμα που έχει δημιουργηθεί με την διάρρηξη του φράγματος στον ποταμό Καλέντζη, επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Υπήρξε πληροφορία που πρέπει να αξιολογηθεί. Το γεγονός οτι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμπεριέλαβε την περίπτωση της ρήξης αναχωμάτων στην διεξαγόμενη έρευνα, έχει σοβαρή διάσταση. Οπως προέκυψε η παρέμβαση στο ανάχωμα, έγινε στα πλαίσια ενός επιχειρησιακού χάους. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας μας λέει τώρα ότι εγώ το είπα στον χειριστή γιατί μου το είπε ο δήμαρχος Παλαμά που έχει εμπειρία. Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία, έτσι γίνονται τα πράγματα”.

“Έπειτα είναι και το τι έγινε μετά. Η αισχροκέρδεια με τα νερά και η αργοπορία της κυβέρνησης να παρέμβει που είναι αποτέλεσμα τους αιφνιδιασμού της. Το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο περιφερειάρχης και οι λοιποί αυτοδιοικητικοί προσπαθούν 1 μέρες πριν τις εκλογές, να αποσείσουν τις ευθύνες τους και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον είναι ανησυχητικό για το αν πήρε το μήνυμα η κυβέρνηση και κυρίως για το αν έχει βγάλει τα αναγκαία συμπεράσμτα την επόμενη μέρα.”, υπογράμμισε ενώ άσκησε κριτική και για τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης από την ΕΕ, καθώς όπως σημείωσε, αρκετά χρήματα προέρχονται απο ανακατεύθυνση των πόρων που διέθετε η χώρα από προηγούμενα προγράμματα.

“Πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιχειρεί να το αντιμετωπίσει επικοινωνιακά για να αποσείσει τις ευθύνες της και δεν μπαίνει στην ουσία του προβλήματος”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε αναφορά και στο πολύ πετυχημένο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που έχει πλέον καταξιωθεί και διεθνώς όπως είπε αλλά χρειάζεται νέα αναπτυξιακή δυναμική και αναβάθμιση των υποδομών του.