ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23-8-2023

Θ. Ξανθόπουλος στο OPEN: Ζούμε δραματικές στιγμές από τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές-Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε καλύψει τα κενά στις αρμόδιες υπηρεσίες και να έχει λάβει έγκαιρα όλα τα προληπτικά μέτρα

“Eίναι δραματικές οι στιγμές που ζούμε ως κάτοικοι και για τις περιουσίες που χάθηκαν και για το περιβάλλον. Αν σκεφτείτε ότι πέρσι κάηκε το μισό δάσος της Δαδιάς και φέτος το άλλο μισό, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση έχουμε φτάσει”, τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή Οpen, για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που καίνε μέρες τώρα δασικές εκτάσεις σε Εβρο και Ροδόπη.

 “Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Καταλαβαίνω τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, τους αστυνιμικούς όλο το μηχανισμό που δίνει τη μάχη να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται. Υπάρχει όμως ένα αξίωμα ότι οι φωτιές του καλοκαιριού σβήνονται το χειμώνα. Που σημαίνει ότι πρέπει ως πολιτεία να φροντίζεις να μην έχεις κενά στην πυροσβεστική, να έχεις συντηρημένα τα πυροσβεστικά οχήματα, να έχεις μεριμνήσει για για την διάνοιξη των δασικών οδών, να έχεις καθαρίσει την χαμηλή βλάστηση, τις αντιπυρικές ζώνες. Φέτος από ότι διάβασα έχουμε κενά στους πυροσβέστες. Η δασική υπηρεσία ζήτησε 17 εκ. ευρώ και πήρε 1.7 εκ. ,αν είναι αληθές”, συμπλήρωσε.

“Το δάσος είναι ζωντανός οργανισμός. Να μην το προσεγγίζουμε με οικονομοτεχνικά κριτήρια. Μας αποδίδει πολύ περισσότερα σε μιά προπτικη όσον αφορά το περιβάλλον. Δεν πρέπει επομένως να είναι λογιστική η προσέγγιση. Πρέπει να κατευθυνθούν πόροι και ανθρώπινοι και οικονομικοί. Το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν οι δασικές υπηρεσίες στο υπ. Περιβάλλοντος χωρίς την ανάλογη στελέχωση είναι ένα θεσμικό πρόβλημα. Το γεγονός ότι το υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει την ανάλογη στελέχωση δομών σε περιφέρειες και δήμους, είναι ένα θεσμικό πρόβλημα. Μετά την πυρκαγιά το Μάτι, παραδώσαμε το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ στο Κ. Μητσοτάκη. Εκεί υπάρχει ένας οδηγός ενεργειών. Αλλά πήγε στην άκρη. Αυτό είναι ένα ζήτημα”, υπογράμμισε.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος τάχθηκε υπέρ μιας ρύθμισης που θα εμποδίσει στους ναζιστές, καταδικασμένους για εγκλήματα να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. ”Υπάρχουν κωλύματα συμμετοχής καταδικασμένων νεοναζιστών για εγκληματική δράση στις βουλευτικές αλλά όχι στις δημοτικές, λές και είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Είναι εξίσου σοβαρές και οι δημοτικές εκλογές και πρέπει να υπάρχει ρύθμιση¨, κατέληξε.