ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                         31-8-2023

Θ. Ξανθόπουλος: «Στον “αέρα” και πάλι, με ευθύνη της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι και το Πρόγραμμα PHILOS ΙΙ, για την υγεία των προσφύγων –μεταναστών»

Ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα PHILOS ΙΙ για την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών, που λήγει τις επόμενες μέρες χωρίς ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας να έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τις προθέσεις τους όσον αφορά τη συνέχιση του, συνυ0έγραψε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Στην ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κορίνθου Γ. Ψυχογιό και συνυπογράφεται από 17 βουλευτές, επισημαίνεται ότι “καθώς η Κυβέρνηση επιμένει να μην έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τις δράσεις που έχουν ενταχθεί στην νέα χρηματοδοτική περίοδο, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν έχουν διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τις θέσεις εργασίας των εκατοντάδων υγειονομικών, διοικητικών και προσωπικού ψυχοκοινωνικής στήριξης, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό.

Τα προγράμματα PHILOS I & II με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση», σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το 2017 με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του προσφυγικού πληθυσμού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκαν τρεις διαδοχικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME) για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (μέσω του ISF- EMAS ύψους 3.3εκ.ευρώ) και κατόπιν σε όλη την Επικράτεια (μέσω του ΑMIF: PHILOS I με ενίσχυση 24εκ.Ε. και Philos IΙ με 53 εκ. Ε.). Η υλοποίηση της «Ολοκληρωμένης επείγουσας παρέμβασης υγείας για την προσφυγική κρίση», δηλαδή των PHILOS I & II, ανατέθηκε στον ΕΟΔΥ ως φορέα υλοποίησης.

Με δεδομένο ότι όπως έχει διακηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , «δεν υπάρχει προστασία της Δημόσιας Υγείας χωρίς φροντίδα για την υγεία των προσφύγων-μεταναστών» και ενώ  εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον υγειονομικό τομέα κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι μετά από συνεχή έτη ανιδιοτελούς προσφοράς, ερωτώνται, μεταξυ άλλων οι αρμόδιοι υπουργοί, τι προτίθενται να πράξει ο Ε.Ο.Δ.Υ. ως εποπτευόμενος φορέας υλοποίησης του προγράμματος PHILOS ΙΙ προκειμένου να διασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί και η βιώσιμη χρηματοδότηση της φροντίδας υγείας των προσφύγων-μεταναστών. Ερωτώνται επίσης εάν έχει γίνει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» για την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο.

Επισυνάπτεται η ερώτηση