ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                        30-8-2023

Θ. Ξανθόπουλος στον Επικοινωνία fm: Ανεπαρκής η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει κανένα σχέδιο για τις δασικές πυρκαγιές-Θετική η υποψηφιότητα Κασσελάκη-Γιατί στηρίζω την Εφη Αχτσιόγλου

“Το γεγονός ότι επί 11 ημέρες καίγεται ο Έβρος και το δάσος της Δαδιάς, είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της κρατικής ανεπάρκειας. Έχουμε συνολικά 1,2 εκ. στρέμματα καμένα, λιγότερες πυρκαγιές φέτος αλλά πολύ περισσότερες καμένες εκτάσεις. Και είχαμε δήλωση του πρωθυπουργού τον Ιούλιο ότι είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές από κάθε άλλη φορά”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος,μιλώντας στο ραδιόφωνο Επικοινωνία fm. 

“Υπάρχει ένα αξίωμα, ότι οι φωτιές του καλοκαιριού σβήνονται τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι στελεχωμένη η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έχουμε 3.000 κενά και προκηρύχθηκαν 500 θέσεις τον Αύγουστο. Αυτό είναι κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας. Τραγέλαφος. Χρειάζεται σχεδιασμός εκ των προτέρων και εδώ η κυβέρνηση αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να ανατάξουμε όλο τον μηχανισμό. Τα πρωτόκολλα πρέπει να αναμορφωθούν για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες. “Δυστυχώς η ΝΔ δεν επεξεργάζεται κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Πιάστηκε εξαπίνης και τώρα ακούμε κάτι ασύλληπτα πράγματα για αξιοποίηση με ΣΔΙΤ των δασικών εκτάσεων. Το να μπουν οι ιδιώτες στα δάση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της επαρκούς προετοιμασίας του κράτους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση στα καμένα. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αναμόρφωση του θεσμού της πολιτικής προστασίας. Αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Απορροφήσαμε μόνο το 0,5% από τις ψηφισμένες πιστώσεις της ΕΕ για την πολιτική προστασία. Οσο η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει άλλο μοντέλο πρόληψης, θα βιώνουμε τα ίδια”, υπογράμμισε.

 Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις της κ. Βούλτεψη, παρατήρησε: “Η κ. Βούλτεψη αμφισβήτησε την επιστημονική επάρκεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου και των ειδικών. Καταλαβαίνετε σε ποιό σημείο έχει περιέλθει η ΝΔ…Αλλο ένα ψέμα είναι ότι έγινε πλημμέλημα ο εμπρησμός δασών. Οι δασικές πυρκαγιές, οι μεγάλες πυρκαγιές που προκαλούν ζημιές και θανάτους, ήταν και παραμένουν κακούργημα. Η κ. Βούλτεψη δεν ρώτησε κάποιον που να ξέρει. Εχει σχέση με την ιδεοληψία της ΝΔ και το αντισύριζα μένος της”.

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, είπε: “Τον κ. Κασσελάκη δεν τον γνωρίζω. Παρακολουθώ τον λόγο του. Είναι διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Κάθε υποψηφιότητα εισφέρει στο πλούτο των ιδεών και στο ενδιαφέρον των πολιτών και με την έννοια αυτή είναι θετική. Συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνουμε να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον βηματισμό του και να γίνει θελκτικός στις κοινωνικές τάξεις που θέλουμε να εκφράσουμε. Βεβαίως έχω δηλώσει ότι στηρίζω την υποψηφιότητα τη Εφης Αχτσιόγλου. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πρόσωπο που θα μας φέρει σε επαφή με τις κοινωνικές ομάδες που μας έχουν γυρίσει την πλάτη”, κατέληξε.