Με το χέρι στην καρδιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, περνάει μια δύσκολη φάση μετά την διπλή σκληρή ήττα σε δύο εκλογές. Μπορεί να βρει την παλιά του πολιτική δυναμική, χωρίς να κινδυνεύει η ενότητά του και πως…;

Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μού δίνετε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε υποστεί διπλή και μάλιστα εμφατική ήττα! Και δεν εννοώ μόνον σε επίπεδο ποσοστών αλλά κυρίως σε επίπεδο ιδεών. Περιοχές λαϊκές, παραδοσιακά προπύργια της Αριστεράς, όπως η β΄Πειραιά, οι Δυτικές συνοικίες, η Κρήτη άλλαξαν και οι πολίτες κατευθύνθηκαν απ’ ευθείας στην κάλπη της Ν.Δ. Και εκτός αυτού, βλέπουμε και την έντονη παρουσία της Ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την ανάγκη να βρούμε τι φταίει. Και βεβαίως εννοώ την δική μας ευθύνη, την ευθύνη της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Η άποψή μου είναι ότι το επόμενο διάστημα, είτε στα πλαίσια του Διαρκούς Συνεδρίου, που θα λάβει χώρα τέλος Αυγούστου είτε στα πλαίσια του Έκτακτου Συνεδρίου, που θα γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η συζήτηση που θα γίνει θα πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στις αλλαγές που επισυνέβησαν στην Κοινωνία και τις οποίες, δυστυχώς για εμάς, δεν αντιληφθήκαμε. Επομένως, αναλύοντας τις αιτίες της εμφατικής ήττας, ουσιαστικά θα απευθύνουμε τη νέα πολιτική μας πρόταση προς την Κοινωνία, η οποία είναι και ο τελικός κριτής. Αυτονόητο θεωρώ ότι στην πολύ δύσκολη στιγμή που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ η ενότητα είναι όρος απαράβατος. Και για να συζητήσουμε όλες τις απόψεις αλλά και για να δώσουμε το σήμα στην Κοινωνία ότι πήραμε το μήνυμα και προσπαθούμε να ανασυνδέσουμε το νήμα που συνδέει την Αριστερά και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ με τα δοκιμαζόμενη τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι το μεγάλο στοίχημα και εδώ θα κριθούμε.  

 Ο Αλέξης Τσίπρας που ταυτίστηκε με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνώσα παράταξη, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.; Ο όποιος νέος πρόεδρος πως μπορεί να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης και ποια αντιπολιτευτική πολιτική κρίνετε πως πρέπει να ακολουθήσει;

Ο σ. Τσίπρας είναι ηγετική μορφή της Αριστεράς σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνον επίπεδο. Πήρε ένα κόμμα στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης και το έκανε κυβέρνηση. Ως Πρωθυπουργός πιστώνεται τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έξοδος της Χώρας, απ’ τα μνημόνια, ρύθμιση του χρέους για 15 χρόνια με σταθερό επιτόκιο, απόθεμα 37 δις στα ταμεία, ένταξη στο ΕΣΥ 2.5 εκ. ανασφαλίστων συμπολιτών, κατάργηση του 5ευρου στα Νοσοκομεία, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για 11 συνεχή τρίμηνα, μείωση της ανεργίας, κατάργηση του εξευτελιστικού υποκατώτατου μισθού, αύξηση κατώτατου, θέσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά είναι μερικά από τα εμβληματικά αποτελέσματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πλην αυτών όμως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας λαϊκός ηγέτης, έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, με τον οποίο διατηρεί μια αδιαμεσολάβητη σχέση και συνεχίζει να αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο. Ο ίδιος επέλεξε «να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι παραμένει «πριν, κατά και μετά τις διαδικασίες» αντικατάστασής του. Θεωρώ ότι κανείς δεν δικαιούται να προσδιορίσει τον ρόλο του σ. Αλέξη στη μετά Τσίπρα εποχή παρά μόνον ο ίδιος.

Τώρα, σε ό, τι αφορά στην ενότητα της παράταξης, καθοριστική προϋπόθεση της νέας εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο. Ο νέος/α επικεφαλής να μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα. Είναι καθοριστικό στοιχείο και για τον ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αλλά και για την κοινωνία. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι Κόμμα της Αριστεράς και υπάρχει χάριν της κοινωνίας.

Τέλος, σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουμε, οφείλω να πω ότι ο λαός μάς όρισε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και αυτόν τον ρόλο οφείλουμε και θα τον τιμήσουμε. Η αντιπολιτευτική μας τακτική προδιαγράφηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Σ. Σωκράτη Φάμελλο κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Πρώτον, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στρέφονται κατά των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των πολιτών, δεύτερον πρόταση προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και τρίτον και εξ ίσου σημαντικό ενίσχυση και στήριξη του Κράτους Δικαίου, το οποίο φέρει βαθιά τραύματα (υποκλοπές κ.λ.π.) από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

 Έρχονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου και οι Ευρωεκλογές του Μαΐου.  Θα προφτάσει να ανασυνταχθεί και ειδικά στις αυτοδιοικητικές θα επιδιώξει συνεργασίες με όμορους χώρους;

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η ανασύνταξη εν κινήσει. Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος. Προϋπόθεση για την ανασύνταξη αυτή είναι η συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια. Άλλωστε στην Αριστερά συλλογικά αποφασίζουμε και συλλογικά υλοποιούμε. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά εάν συμφωνήσουμε σε ένα πολιτικό σχέδιο και το υπηρετήσουμε με πίστη, αισιοδοξία & αυταπάρνηση, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ορατά αποτελέσματα. Τώρα σε ό, τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτές από τη φύση τους προσφέρονται για ευρύτερες συναινέσεις & συγκλίσεις. Τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα αυτή ήταν «η συνταγή». Ελπίζω η τραυματική εμπειρία της αποτυχίας της απλής αναλογικής, να μας έκανε σοφότερους, και εννοώ όλο το πολιτικό σύστημα.

 Σε μια ευαίσθητη περιοχή, την Ανατολική Μακεδονία, είστε ο μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ποια θέματα κρίνετε πως πρέπει να προτάξετε στη νέα θητεία σας;

Είναι αλήθεια ότι στις αντιπεριφέρειες Σερρών-Δράμας-Καβάλας είμαι ο μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ετσι αποφάσισαν οι πολίτες αλλά και ο εκλογικός νόμος. Είναι προφανές ότι, με τη βοήθεια των Ν.Ε. στις περιοχές αυτές αλλά και όλων των μελών του κόμματος, οφείλω να είμαι η φωνή των περιοχών αυτών στο Κοινοβούλιο. Ξέρετε, εγώ είμαι στην Ανανεωτική Αριστερά από τα «πέτρινα χρόνια», τότε που οι Βουλευτές μας ήσαν ελάχιστοι, (όταν εκπροσωπούμασταν στο Κοινοβούλιο) και φρόντιζαν να εκπροσωπούν το σύνολο της Χώρας. Άρα μού είναι οικεία ως διαδικασία και, μάλιστα, θα το κάνω με μεγάλη διάθεση.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής αριστεράς ή μιας ευρύτατης κεντροαριστεράς; Μήπως χρειάζεται και μια ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικό λόγο και έκφραση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πρέπει να επανακτήσει και να διατηρήσει τη σχέση του με τη δοκιμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές αλλά τα προβλήματα από την πολιτική Μητσοτάκη είναι παρόντα, τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειοψηφία των Πολιτών. Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κυριαρχούν, το ΕΚΑΒ καταρρέει κ.λ.π. Άρα η απάντηση δεν είναι μανιχαϊστικού χαρακτήρα. Άσπρο-Μαύρο. Αριστερά-Κεντροαριστερά. Ο τόπος χρειάζεται ένα μαζικό αριστερό κόμμα, που να έχει στο βεληνεκές του τα συμφέρονται της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και να μάχεται γι αυτά και εντός αλλά και εκτός Βουλής.

Τέλος, ένα κόμμα της Αριστεράς είναι συνυφασμένο με την ανανέωση. Αν δεν ανανεώνεται σε ιδέες και πρακτικές, γίνεται κατεστημένο. Βεβαίως, η ανανέωση δεν είναι μόνον ηλικιακή. Δεν αρκεί ένα νέο πρόσωπο. Πρέπει να εκφέρει και καινούργια πράγματα. Γιατί αλλιώς είναι εικόνα χωρίς περιεχόμενο. Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να αντιστοιχηθεί με τις απαιτήσεις των καιρών και της Κοινωνίας και να προτείνει και νέες ιδέες αλλά και νέα πρόσωπα, ικανά να μετουσιώσουν αυτές τις νέες ιδέες σε πράξη.