Κε Ξανθόπουλε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. βρίσκεται σε μια πολύ σοβαρή κρίση. Το πρόσφατο Συνέδριό του, που μπορούσε να προκαλέσει επανεκκίνηση του Κόμματος, επιβεβαίωσε μια ακόμη διάσπαση. Ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν περισσότερα. Πως αποτιμάτε το Συνέδριο;

Κατ’ αρχάς ευχαριστώ τα ΧΡΟΝΙΚΑ γι’ αυτήν την συνέντευξη και την ευκαιρία που μού δίνετε να απευθυνθώ στους πολίτες. Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της Ιστορίας του. Θα θυμίσω όμως η φάση αυτή ξεκίνησε με τη διπλή εμφατική ήττα των εκλογών Μαϊου-Ιουνίου ‘23, όπου, αν και αξιωματική αντιπολίτευση, χάσαμε 14 μονάδες. Η συνέχεια είναι γνωστή, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η αποχώρηση των βουλευτών που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, οι Ευρωεκλογές με το μέτριο για μας αποτέλεσμα, η πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη και τέλος το πρόσφατο Συνέδριο, που δρομολόγησε μια επί πλέον διάσπαση. Άρα η αποτίμηση του Συνεδρίου πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Θέλω να είμαι ειλικρινής! Στο συνέδριο υπήρξαν προβλήματα οργανωτικού χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση πολιτικού. Τι θέλω να πω. Η πολύωρη αναμονή των συνέδρων, η αργή ταυτοποίηση/νομιμοποίησή τους, η ένταση που επικράτησε εκτός αίθουσας, αλλά και η παρουσία των οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και του ίδιου, ήταν στοιχεία που δυναμίτισαν το κλίμα και οδήγησαν μέλη αλλά και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ σε αποχώρηση. Χάθηκε το στοιχεία της συντροφικότητας, της εμπιστοσύνης μεταξύ μας οπότε κυριάρχησε το τοξικό κλίμα και η καχυποψία, γεγονός που διόγκωσε τις αδυναμίες οργανωτικού χαρακτήρα. Στο τέλος της μέρας όμως το Συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενέκρινε τις 4 υποψηφιότητες για την Προεδρία του Κόμματος και δρομολόγησε τις εκλογές για την εκλογή Προέδρου.

Υπήρξαν καταγγελίες για αποκλεισμούς συνέδρων, ολόκληρων οργανώσεων ενώ εξ αρχής προβλημάτισε τον κόσμο ο αποκλεισμός από την κούρσα της Προεδρίας του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη. Τι έχετε να μάς πείτε απ’ αυτού;

Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Ο Στέφανος Κασσελάκης ειδικά μετά τις Ευρωεκλογές ακολούθησε μια πολιτική απόλυτα διχαστική και ουσιαστικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε να μιλάει για μαύρα ταμεία, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα Ευρώ. Προκάλεσε μία αναιτιολόγητη καθαίρεση του Προεδρείου της Κ.Ο με οριακή πλειοψηφία διχάζοντας την Κ.Ο. Μίλησε στη συνέχεια για κουκουλοφόρους, αναφερόμενος στα μέλη της Κ.Ε. καθώς και για χούντα ενώ υπάρχουν σύντροφοί μας που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από την δικτατορία. Υιοθέτησε δηλ. επιχειρήματα που ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του 15-19 δεν τόλμησε να εκστομίσει. Τού προτάθηκε να προσφύγει στη βάση για να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και αρνήθηκε. «Κάντε μου πρόταση μομφής» αντέτεινε.  Ήρθε στην Κ.Ε με έναν απολύτως διχαστικό λόγο και όταν η Κ.Ε. με σαφή πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση μομφής έστειλε εξώδικο, άκουσον άκουσον, στο Κόμμα του οποίου διεκδικούσε την Προεδρία, υπογράφοντας μάλιστα ως Πρόεδρος. Οι πράξεις του αυτές δεν συνάδουν με κάποιον ο οποίος διεκδικεί να είναι μέλος ενός πολιτικού οργανισμού και μάλιστα φιλοδοξεί να είναι Πρόεδρος. Να σάς δώσω ένα παράδειγμα: Η εκλογή στην Προεδρία ενός Κόμματος, οποιουδήποτε Κόμματος και πολύ περισσότερου Αριστερού Κόμματος, δεν είναι ένας αγώνας Λαϊκού Μαραθωνίου, όπου ο οποιοσδήποτε εκκινεί από την αφετηρία και προσπαθεί να τερματίσει. Τα Κόμματα έχουν αρχές, πλαίσιο, καταστατικό, ενδιάμεσα όργανα και όποιος δεν αποδέχεται αυτό το σύνολο είναι προφανές ότι αποκλείεται ήδη «από την εκκίνηση».  

Τώρα σε ό, τι αφορά σε αποκλεισμούς οργανώσεων ή συνέδρων θέλω να υπενθυμίσω ότι σε κάθε συνεδριακό σώμα, είτε αυτό αφορά Συνδικαλιστικές Ενώσεις, είτε Συνέδρια πολιτικών κομμάτων πάντα, το τονίζω, πάντα υπάρχει η επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων. Στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. υπάρχει και λειτούργησε και κατά τα προηγούμενα Συνέδρια. Η Επιτροπή, εκ του Καταστατικού, κρίνει αν τηρήθηκαν οι όροι εκλογής, εάν τηρήθηκαν οι ποσοστώσεις μεταξύ φύλων, κ.λ.π. Υπήρξαν οργανώσεις που δεν εξέλεξαν Εφορευτικές Επιτροπές και η ψηφοφορία διεξήχθη στο σπίτι του Συντονιστή της Οργάνωσης…… είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί οι εκλεγέντες σύνεδροι;;; ή σε άλλη περίπτωση τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν παραβρέθηκαν καθόλου στην ψηφοφορία μολονότι τα πρακτικά είχαν τις υπογραφές τους. Αυτές ή και ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των αποκλεισμών αλλά το τοξικό κλίμα και η προαποφασισμένη ρήξη από πλευράς Στ. Κασσελάκη δημιούργησαν αυτές τις λάθος εντυπώσεις.

Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ποια είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε επίγνωση, όπως προανέφερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση της Ιστορίας του. Ένα κόμμα που στην πολυετή διαδρομή του γνώρισε ήττες και διασπάσεις αλλά και στιγμές μεγάλης έξαρσης και ανάτασης. Τα Κόμματα τελειώνουν όταν δεν τα έχει ανάγκη η Κοινωνία, όταν δηλ. τα ξεπερνά η ανάγκη της Κοινωνίας. Εμείς πιστεύουμε ότι η Κοινωνία, δηλ. ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, αλλά και οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, οι δημ υπάλληλοι, οι γυναίκες αλλά και οι νέοι, η κάθε κατηγορία για δικούς της λόγους, έχουν ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όλοι αυτοί που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες από τις πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν ανάγκη από ένα κόμμα της Αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης, που θα οργανώσει την πολιτική αντιπαράθεση με τις δεξιές πολιτικές και θα πολιτικοποιήσει την Κοινωνική Αντιπολίτευση, που υπάρχει αλλά δεν μορφοποιείται πολιτικά. Η καθημερινή ακρίβεια, η κατάρρευση του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Δράμας είναι χαρακτηριστικό δείγμα αλλά και τα πλήγματα στο Κράτος Δικαίου με τις παρακολουθήσεις, το έγκλημα των Τεμπών είναι ενδείξεις ενός παραπαίοντος πολιτικού συστήματος με ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επείγει να υπάρξει προοδευτική απάντηση. Δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, μολονότι διάγει περίοδο δημοσκοπικής ευφορίας, μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη συντηρητική πολιτική. Ίσως γιατί η συγκυβέρνηση με τη Δεξιά υπήρξε μοιραία, ίσως γιατί ο κ. Ανδρουλάκης και η νέα ηγετική ομάδα που προέκυψε, δεν αντιλαμβάνονται το προφανές, δηλ. την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτήν την αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να την οργανώσει, την ελπίδα της ανατροπής ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να την εμπνεύσει, το προοδευτικό σχέδιο ανάταξης της Κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να το επεξεργασθεί. Γι’ αυτό ισχυρίζομαι ότι η Κοινωνία έχει ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Με μια προϋπόθεση: ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα βγει απ’ το καθοδικό σπιράλ της εσωστρέφειας και θα ανακτήσει την χαμένη του αξιοπιστία.  Και γι’ αυτό εμείς οι βουλευτές, τα στελέχη αλλά και τα απλά μέλη θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να επανακάμψει το συντομώτερο δυνατόν. Πρώτος σταθμός αυτής της μακράς περιόδου ανάκαμψης είναι οι εκλογές για την Πρόεδρο, που διεξάγονται την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον απαιτηθεί και την επόμενη Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Ενημερώστε μας και για την εκλογική διαδικασία

Θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά τμήματα στον Νομό Δράμας. 2 στη Δράμα στο Διοικητήριο, 1 στον Άγιο Αθανάσιο, στο ΚΑΠΗ, 1 στην Προσοτσάνη στο ισόγειο του Δήμου και 1 στο Δημαρχείο Νευροκοπίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ψηφίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα λόγω του ότι οι εκλογές γίνονται με ενιαίο μητρώο μελών, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε μέρος επιθυμούν. Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και να δώσουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ξεπερνά της περίοδο της εσωστρέφειας και μπορεί να σαλπίσει την αντεπίθεση της Κοινωνίας.

Και μια τελευταία ερώτηση. Έχετε καταλήξει ποιόν υποψήφιο θα στηρίξετε;

Βεβαίως! Και τόχω δηλώσει δημόσια, όπως και την προηγούμενη φορά. Θεωρώ ότι οι Πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την θέση του βουλευτή. Η επιλογή μου είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Συνεργασθήκαμε άψογα κατά το διάστημα της Προεδρίας της Κ.Ο., όταν εγώ ήμουν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και έχω προσωπική άποψη για την πολιτική του επάρκεια, το ήθος, την εργατικότητα και τη συλλογικότητα που μάς είναι απαραίτητη. Πιστεύω ότι ως Πρόεδρος θα μπορέσει να εκφράσει το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αλλά και δυνάμεις που βρίσκονται πέραν αυτού. Και αυτό είναι ένα επί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα του Σωκράτη.

Σάς ευχαριστώ πολύ

Εγώ ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μού δώσατε