Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και τον Γιάννη Παργινό.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης
Τελικά, πάτε σε συνέδριο…, Πότε και με ποιους στόχους…;
Είναι προφανές ότι πάμε σε συνέδριο, αποτελεί καταστατική μας υποχρέωση και μάλιστα έχουμε αργήσει. Εννοώ ότι οφείλαμε ήδη να έχουμε τελειώσει αλλά ένα από τα πολλά «θύματα» της πανδημίας υπήρξαν και οι συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σήμερα που μιλάμε έχω την πληροφορία ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 22, εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή εξ αιτίας του κορωνοϊού. Τώρα σε ό, τι αφορά στο τρίτο σκέλος του ερωτήματός σας, πρέπει να αναφέρω ότι για τα Κόμματα της Αριστεράς το συνέδριο αποτελεί την ύψιστη κομματική διαδικασία. Επομένως, στο συνέδριό μας οι στόχοι του προσδιορίζονται από την πολιτική συγκυρία πρωτίστως και, άρα, είναι δεδομένοι. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η φυσιογνωμία και η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ώστε να δώσουμε ευκρινές στίγμα στην Κοινωνία, που χειμάζεται από την βαθιά συντηρητική πολιτική της Κυβέρνησης και να δημιουργήσουμε την Κοινωνική Συμμαχία, που θα καταστήσει τις ιδέες μας πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική Κοινωνία.
Ανεξάρτητα, από το συνέδριο, κι αν γίνει ή όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπορεί να πείσει ότι μπορεί και πάλι να κυβερνήσει…, και με ποιο διακύβευμα θα κατέβει στον εκλογικό στίβο, όποτε κι αν προκύψει…;
Πεποίθηση όλων μας είναι όχι απλώς ότι μπορούμε να πείσουμε αλλά ότι αυτήν την φορά, έχοντας την προηγούμενη εμπειρία και όντας η χώρα εκτός μνημονίων, θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε χωρίς δουλείες και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και όχι ένα πρόγραμμα επιβαλλόμενο από τους θεσμούς και τον εξαναγκασμό που μάς επέβαλαν. Άρα, σαφώς μπορούμε να πείσουμε αλλά αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά από πλευράς μας, περισσότερη σοβαρότητα και περισσότερη εμπιστοσύνη στους Πολίτες. Σε ό,τι αφορά στο διακύβευμα, το έθεσε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας έστω και με μία ψήφο να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πρώτο κόμμα. Αυτό καθώς και η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, δίνουν το στίγμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει εκ νέου να ανατάξει την χώρα από τα ερείπια που σωρεύει η Ν.Δ.
Μετρήσεις της κοινής γνώμης, ότι μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τάσσονται υπέρ των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με Γαλλία και ΗΠΑ, μήπως είναι πολιτικό λάθος η αρνητική σας ψήφος …;
Θα πρέπει να θυμίσω ότι επί της αρχής δεν είμαστε κατά των διμερών συνεργασιών. Οι αντιρρήσεις μας εδράζονται σε συγκεκριμένα σημεία. Η χώρα έχει ταλανισθεί πολύ από την ιστορία των εξοπλισμών. Γι’ αυτόν τον λόγο θεσπίσθηκαν συγκεκριμένες διαδικασίες παραγγελίας όπλων. Δημιουργήθηκαν 4 διαφορετικές επιτροπές και ακολουθούνται 4 διαφορετικά στάδια για να καταλήξουμε στην τελική παραγγελία. Στη μεν περίπτωση της συμφωνίας με την Γαλλία κατ’ αρχάς δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και επίσης έχουμε αντίρρηση σε δύο σημεία. Το πρώτο ότι η υποστήριξη της Γαλλίας θα αφορά μόνον την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και όχι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ήτοι και για τον πέραν των 6 ν.μ. χώρο. Είναι όμως γνωστό ότι οι αμφισβητήσεις της γείτονος αφορούν αποκλειστικά αυτήν την περίπτωση, ήτοι η εγγύηση της συμμάχου χώρας είναι «δώρον άδωρον». Και η δεύτερη ένστασή μας έχει να κάνει με την αποστολή στρατευμάτων, δηλ. μάχιμων αποστολών, στην ζώνη του Σαχέλ, όπου η Γαλλία ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη έχει συμφέροντα αλλά η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις, που τελικά δεν την αφορούν. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη ελληνοαμερικανική συμφωνία η επ’ αόριστον παράταση της ισχύος της μετά την παρέλευση της 5ετίας είναι κάτι που καμμιά Κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι τώρα να κάνει και βέβαια καμμιά πατριωτική δύναμη δεν είναι πρόθυμη να συναινέσει. Επομένως η στάση μας είναι στάση πατριωτικής ευθύνης και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.
Καταθέσατε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Όμως η πλειοψηφία είναι ΝΔ, άρα, σε ποιο αποτέλεσμα προσδοκάτε.…;
Μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση η μειοψηφία έχει τη δυνατότητα να προτείνει την σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. Ήδη η πρότασή μας ξεπέρασε το προβλεπόμενο όριο των 120 βουλευτών και πέτυχε να συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αυτό από μόνο του έχει πολιτική σημασία. Αλλά και η λειτουργία της Επιτροπής θα φωτίσει τις συνθήκες με τις οποίες η Κυβέρνηση διαχειρίσθηκε το θέμα της ενίσχυσης των ΜΜΕ κατά τον καιρό της πανδημίας. Ξέρετε, η Πολιτική δεν είναι αριθμητική. Η Επιτροπή θα διεξαγάγει έρευνες, η διαδικασία είναι δημόσια και τα στοιχεία των ερευνών θα τεθούν υπόψη των Πολιτών, οι οποίοι και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Άλλωστε, είναι σύνηθες οι εκάστοτε Επιτροπές να εκδίδουν διαφορετικά πορίσματα, τα οποία έχουν την πολιτική τους βαρύτητα. Άρα δεν είναι απλώς θέμα πλειοψηφιών αλλά ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, που έχει σχέση με την ποιότητα της Δημοκρατίας και ακριβώς αυτό είναι το σημείο που στοχεύει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Υπάρχει η άποψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επηρεάζεται από μια μικρή ομάδα στελεχών, που δεν επικοινωνεί με την κοινωνία, ίσως και να απωθεί . Μήπως, απαιτείται μια νέα ‘’ομάδα κρούσης’’, άφθαρτη από την πρώτη κυβερνητική θητεία και με περισσότερα ερείσματα στην κοινωνία…;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι ένα μεγάλο κόμμα, ψηφίσθηκε από το 32% των Πολιτών, είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη και επομένως οι ευθύνες του είναι ευθέως ανάλογες με την θέση του στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ως μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, που φυσικά δεν προήλθε από παρθενογένεση, αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών αναφορών. Όλοι μας όμως ανήκουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνεισφέρουμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του, στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής του. Και όλοι μας βεβαίως κρινόμαστε. Κρίνονται και οι συντροφοι/σες που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα. Αλλά το να «προγράφονται» στελέχη με κυβερνητική εμπειρία στο όνομα μιας «ανανέωσης» είναι βαθιά απολίτικο και λάθος. Η κρίση των Πολιτών είναι αυτή που ορίζει τον ρόλο του κάθενός μας και όχι προδιαγεγραμμένες συνταγές, με αμιγώς επικοινωνιακό περιεχόμενο.
Δείτε εδώ δημοσιεύμένη την συνέντευξη