Συνέντευξη τύπου κυρίως για τέσσερα βασικά θέματα που αφορούν τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στο Νευροκόπι και τη διαδικασία των προσλήψεων στις Φυλακές Νικηφόρου παραχώρησε χθες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως είπε ο Βουλευτής αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο λίγα πράγματα επιτεύχθηκαν προς όφελος της ελληνικής πλευράς, και αυτά σε συμβολικό επίπεδο. Αυτό διότι, όπως είπε, η χώρα μας δεν μπόρεσε να εκμαιεύσει μια δήλωση ουσιαστικής στήριξης και δεν έγινε καν μια ελάχιστη αναφορά στην ανάγκη επανεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί. Δεν συζητήθηκαν επίσης κυρώσεις για την Τουρκία. Αυτό μας καθιστά πάρα πολύ επιφυλακτικούς για το ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης και το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο Δραμινός Βουλευτής.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνάντηση κορυφής, διότι είναι θεσμικά απαραίτητο και συμβολικά αναγκαίο, αφού είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και έχει άμεση αντανάκλαση στην συνοχή της. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει (από την ΕΕ) δήλωση στήριξης στην Ελλάδα και με απειλή κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον δεν ακολουθήσει τα συμπεφωνημένα. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση, διότι είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει συνολικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος, κατέληξε ότι “μέχρι αυτή την στιγμή βλέπουμε από την κυβέρνηση μια άλλη λογική στην οποία εμείς είμαστε απέναντι”.

Ασύμμετρη απειλή ο κορωνοϊός
Ο Δραμινός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε και στο θέμα του κορωνοϊού λέγοντας ότι “αυτός αποτελεί πράγματι μια ασύμμετρη απειλή διότι οι κοινωνίες μας βρέθηκαν ουσιαστικά απροετοίμαστες και ουσιαστικά αναδεικνύεται η σημασία της λειτουργίας ενός σοβαρού καλά οργανωμένου και ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι ξέρουν -ακόμη και οι λάτρεις της ελεύθερης αγοράς- ότι χωρίς ένα δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας αυτές οι ακραίες συνθήκες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κυβέρνηση έχει τη συναίνεση μας στα μέτρα τα οποία οφείλει να πάρει. Πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και τα νοσοκομειακά ιδρύματα. Πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων διότι χωρίς αυτή την θεσμική θωράκιση στον τομέα της Υγείας, είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε”.

Τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου
Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα με τις βροχοπτώσεις που παρουσιάστηκαν στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, λέγοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη και σημειώνοντας ότι η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται και υπάρχει αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους πλην της περιοχής του Οχυρού.

Οι προσλήψεις στις φυλακές Νικηφόρου
Σχετικά με τις φυλακές Νικηφόρου, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι το τελευταίο διάστημα ενώ υπήρξε από την πλευρά του πίεση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και ενδιαφέρον από την τοπική οργάνωση της ΝΔ για την επίσπευση των προσλήψεων (-σσ- για τη στελέχωση των φυλακών) όμως δυστυχώς το θέμα έχει κολλήσει. Όπως είπε ο Βουλευτής χθες επικοινώνησε για το θέμα με το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ κάνει τις παρατηρήσεις του σε ότι αφορά το σχέδιο που του απεστάλη αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την προκήρυξη των θέσεων του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ. “Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ και να διοργανώσει τον διαγωνισμό το Υπουργείο με κριτήρια ΑΣΕΠ. Αυτό είναι κάτι που βάλλει ευθέως κατά της ισονομίας και της αξιοκρατίας και φέρνει παλιές και καταδικασμένες στην συνείδηση των πολιτών λογικές. Λογικές που είναι κόντρα στις απαιτήσεις των καιρών. Το επιχείρημα περί ταχύτητας και ευελιξίας δεν μπορεί να αντιστρατεύεται στην νομιμότητα”.

Από τα Χρονικά Δράμας

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη