ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11-3-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών τεστ covid  που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια-Ερώτηση 45 βουλευτών

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Υγείας, για την συυνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών τεστ covid-19 που διεξάγονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, οι βουλευτές αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης επισημάνθηκε επανειλημμένα ότι δεν υπήρξαν στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι σε ομάδες πληθυσμού αλλά και στον συνολικό πληθυσμό, ώστε να έχουμε μια εικόνα που να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα και να παρθούν εγκαίρως όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς.

Οι πολίτες, σε πολλές των περιπτώσεων, πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για να κάνουν διαγνωστικά τεστ και μετά από έντονη κριτική, παρεμβάσεις και προτάσεις, 8 μήνες μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης – μετά από 8 μήνες κερδοσκοπίας των εταιρειών-  η κυβέρνηση προχώρησε σε διατίμηση των τεστ, τέλη Νοεμβρίου του 2020, προσθέτουν οι βουλευτές. Ωστόσο, όπως τονίζουν,  για τους ελέγχους στα ιδιωτικά εργαστήρια επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι πολίτες.
Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της συνταγογράφησης και αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Για το λόγο αυτό, συμπληρώνουν, σε πολλές περιπτώσεις,  η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι, αναγνωρίζοντας ότι λόγω αυτού υπήρξε υποκαταγραφή και υποδήλωση κρουσμάτων, έχουν προβεί σε δωρεάν rapid tests για τον διαγνωστικό έλεγχο των δημοτών τους, με δική τους πρωτοβουλία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο υπουργός αν  θα προβεί άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται από το ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικοί έλεγχοι για covid -19 που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 Επισυνάπτεται η ερώτηση