Συνέντευξη στο Κόκκινο τη Καβάλας, με θέμα το νομοσχέδιο χορήγησης ασύλου που εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παραχώρησε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Οπως επεσήμανε, το επίμαχο νομοσχέδιο καταργεί υποχρεώσεις της χώρας που έχουν σχέση με την μετανάστευση, υπονομεύει ανθρώπινα δικαιώματα και καθιστά τη χώρα μας ευάλωτη στον τομέα τυ Διεθνούς Δικαίου.
Ακολουθεί η ανάρτηση από το Κόκκινο Καβάλας:
Στη Βουλή θα εισαγάγει αύριο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοσχέδιο που θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου, όμως φέρνει και σημαντικές αντιδράσεις συλλογικοτήτων πολιτών, πολιτικών κομμάτων και νομικών.
«Κάτω από τον πανικό της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κοιτά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αρκείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, για να τιθασεύσει τα συντηρητικά και τα αντιμεταναστευτικά ένστικτα που έχει καλλιεργήσει στους πολίτες», τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Όπως εξήγησε, «το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου επιγράφεται “όπισθεν ολοταχώς”. Καταργεί υποχρεώσεις της χώρας, που έχουν σχέση με την μετανάστευση και τις ευθύνες της για τα δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος.
Η ΝΔ, δέσμια της ρητορικής της όλο το προηγούμενο διάστημα, εξέθρεψε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, με αποτέλεσμα κάτοικοι στα Βρασνά να υποδέχονται με πέτρες τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους με τα παιδιά τους(…)
Στην αγωνία της να περιορίσει τις ροές και να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, είτε είναι πρόσφυγες είτε μετανάστες, πήρε αποφάσεις που περιορίζουν τα δικαιώματά τους και καθιστούν τη χώρα μας ευάλωτη στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου».
Θα είχαν απελάσει την Σαραρέ!
Αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο βουλευτής επισήμανε τρία σημεία:
-Θέλει να μειώσει τους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας, στην περίπτωση που θα απορριφθεί πρωτόδικα η αίτηση χορήγησης ασύλου, «κάτι που είναι μη νόμιμο και πιστεύω ότι δεν θα το κάνει».
Δηλαδή, αν ίσχυε ήδη αυτή η νομοθεσία, η Ιρανή Σαραρέ δεν θα είχε δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο και θα είχε εκδοθεί ύστερα από την απορριπτική απόφαση του Εφετείου Θράκης, εκτός εάν προσέφευγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!
-Επίσης, κατατάσσει τους ανθρώπους ανάλογα με το προσφυγικό προφίλ τους. Δηλαδή, θα χαρακτηρίζονται αμέσως σαν μετανάστες οι προερχόμενοι από χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν πολεμικές συρράξεις. «Αυτή είναι αυθαίρετη ερμηνεία, γιατί οι αιτήσεις ασύλου κρίνονται εξατομικευμένες. Πίσω από αυτήν την παράνομη κρίση κρύβεται η πρόθεση να τους κλείσει σε κέντρα κράτησης και να τους επαναπροωθήσει στη χώρα τους».
-Εξάλλου, προτίθεται να αναγνωρίσει σαν ασφαλείς χώρες κάποιες που δεν τηρούν τα απαραίτητα εχέγγυα. «Άρα, θα μπορεί εύκολα να κάνει επαναπροωθήσεις σ’ αυτές τις χώρες».
Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι το κίνημα αλληλεγγύης υπάρχει στη χώρα και θα συνεχίσει να βοηθά όσους έρχονται, «διότι οι άνθρωποι αυτοί αγγίζουν τις βαθιές κι ανθρώπινες χορδές των πολιτών. Κι εμείς στη Μακεδονία, που είμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία μας πρόσφυγες, δεν θέλουμε αυτά που πέρασαν οι παππούδες μας να τα περνούν άλλοι άνθρωποι που φεύγουν διωγμένοι από τις εστίες τους».
Ακούστε την συνέντευξη του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ)
Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την ανάρτηση του σταθμού και το ηχητικό της συνέντευξης: